Πλήθος πιστών στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων για την Παναγία Σουμελά

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην συμβολή της Λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Πανόρμου Αθηνών λαμπρή υποδοχή της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Σουμελά, που μεταφέρθηκε από το θρονί της στο Βέρμιο Ημαθίας στην Αθήνα για να συνεορτάσει με τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο στην ομώνυμη ενορία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στους Αμπελοκήπους.

Την εικόνα της Σουμελά μετέφεραν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Γεώργιος Τανιμανίδης. Στην αποστολή μετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Σουμελά Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, ο Αρχιδιάκονος της Ι. Μητροπόλεως π. Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου Μοναχός Γεράσιμος Μπεκές, καθώς επίσης ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης το μέλος του Δ.Σ. κ. Γεώργιος Κυριακίδης και εκ μέρους της ποντιακής νεολαίας ο κ. Χαράλαμπος Φανιάδης.

Την εικόνα υποδέχθηκαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. κ. Ιερωνύμου, καθώς επίσης κληρικοί και μεγάλος αριθμός πιστών. Εκ μέρους της πολιτείας παρευρέθηκαν ο Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλειος Κικίλιας, ο Ημαθιώτης Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, καθώς επίσης εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και άλλων τοπικών φορέων.

Μετά την λαμπρή υποδοχή ακολούθησε πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος και συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Προϊστάμενος της Ενορίας Αρχιμ. Πλάτων Βακαλάκης προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο.

Ο Σεβασμιώτατος στη συνέχεια κήρυξε το θείο Λόγο:

«Ο δεχόμενος προφήτην εις όνο­μα προφήτου μισθόν προφήτου λήψεται», μας βεβαιώνει το αψευ­δες στόμα του Κυρίου μας.

Και αν ο Χριστός είναι πρόθυμος να αποδώσει «μισθόν προφήτου» σε όσους δέχονται προφήτη, πόσο μεγαλύτερη χάρη και ανταμοιβή θα προσφέρει σε όσους υποδέχο­νται με συγκίνηση και κατάνυξη, όπως σείς, ο ευσεβής κλήρος και λαός της ενορίας του Αγίου Δημη­τρίου των Αμπελοκήπων και όχι μόνο, οι οποίοι σπεύσατε σήμερα για να υποδεχθείτε την ιστορική και θαυματουργό εικόνα της Πανα­γίας Μητέρας του, την οποία οι προ­φήτες προεφήτευσαν και ο ίδιος εδόξασε;

Μεγάλη όντως ευλογία και χάρη συνοδεύει την ιερά αυτή και περί­πυστο εικόνα της Παναγίας της Σου­­μελά, την οποία μεταφέραμε ση­μερα από το ιερό της κατοικη­τη­ριο, το Πανελλήνιο Ιερό Προ­σκυ­νη­μα της στο όρος Βέρμιο της Ημα­θίας, με την τιμητική συνο­δεία εκπροσώπων του Διοικητικού Συμ­βουλίου του Σωματείου «Πα­να­­γία Σουμελά», ανταποκρινό­με­νοι στην πρόσκληση του Μακαριω­τα­του Αρ­­χιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και με την άδεια και την ευλογία του, για να συνεορτάσει μαζί σας τη μνήμη του πολιούχου και προστά­του της ενο­ρίας σας, του μεγαλο­μαρ­τυρος και μυροβλύτου αγίου Δημητρίου, του Θεσσαλονικέως.
Και θα μπορούσα να πω ότι η με­τα­φορά στην Αθήνα της θαυ­μα­τουρ­γού και χαριτοβρύτου εικόνος της Παναγίας της Σουμελά, της Πα­ναγίας του Πόντου, αποτελεί και μία επιστροφή εις τα ίδια, στον τόπο από τον οποίο κατά τις μαρ­τυρίες ξεκίνησε η ιερά εικόνα το μακρινό της ταξίδι για να φθάσει στις βουνοκορφές του όρους Μελά της Τραπεζούντος.

Έργο κατά την παράδοση του ευ­αγ­­γελιστού Λουκά, του οποίου τη μνήμη εόρτασε κατά αγαθή συγκυ­ρία σήμερα η Εκκλησία μας, η ιερά εικόνα βρισκόταν αρχικά εδώ, στην Αθήνα, γι᾽ αυτό και απε­καλεί­το Αθηνιώτισσα Παναγία. Τον 4ο όμως αιώνα η Παναγία απο­φάσισε να ευλογήσει με την παρου­σία της έναν άλλο τόπο, μακρινό, τον Πο­ντο, και να τον καταστήσει κατοι­κητήριό της.

Γι᾽ αυτό εμφανίσθηκε σε δύο ευ­λα­­βείς Αθηναίους κληρικούς και τους έδωσε εντολή να εγκαταλεί­ψουν τα πάντα και να γίνουν μο­να­χοί και Εκείνη θα τους καθοδη­γού­σε για να φθάσουν στον τόπο, στον οποίο ήθελε να ανεγείρουν μονή προς τιμήν της, υποσχόμενη ότι θα προστατεύει πάντοτε και αυτούς και όσους την ευλαβούνται και επικαλούνται τη χάρη της.
Και ενώ η ιερά εικόνα της Πα­να­γίας της Αθηνιωτίσσης έφθασε ενα­ε­ρια στο όρος Μελά, οι δύο ευσε­βείς μοναχοί, ο Σωφρόνιος και ο Βαρνάβας, όπως ονομάσθηκαν με τη μοναχική τους κουρά, υπακούο­ντας στο κέλευσμά της πορεύθη­καν διά ξηράς από την Αθήνα μέχρι το όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα, όπου με θεία αποκά­λυψη βρήκαν την ιερή αυτή εικόνα σε ένα σπήλαιο, και ανίδρυσαν εκεί την περίπυστη μονή της Παναγίας της Σουμελά.

Για αιώνες η Μονή έγινε το ση­μείο αναφοράς των χριστιανών του Πόντου και ιδιαιτέρως των Ελ­­­λήνων, αλλά χάρη στα ανα­ρι­θμη­τα θαύματα που επιτελούσε η χα­ριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας Παρθένου, υπήρξε τόπος ιερός και σεβάσμιος ακόμη και για τους αλ­λο­θρήσκους, στα δύσκολα χρο­νια της Τουρκοκρατίας. Πολλοί ήταν οι αυτοκράτορες και οι σουλ­τάνοι και οι αλ­λοεθνείς ηγεμό­νες που πλού­τισαν τη Μονή, όπου εφυλάσ­σε­το η ιερή εικόνα, με προ­νόμια και αναθήματα. Αμέτρη­τοι ήταν οι πιστοί που ανηφόριζαν στο όρος Με­λα για να την προσκυ­νη­σουν και να λάβουν τη χάρη της. Όλα αυτά μέχρι τη μεγάλη κατα­στροφή, πριν από εκατό περίπου χρόνια, τότε που ο Ελληνισμός του Πόντου ξεριζώθηκε βάρβαρα από τις πα­τρο­γονικές του εστίες και διώχθη­κε μέσα σε τρα­γικές συνθήκες από τον τόπο, χω­ρις να μπορέσει να πάρει μαζί του σχεδόν τίποτε, ούτε και αυτήν την ιστο­ρική εικόνα της Παναγίας μη­τε­ρας των Ποντίων, της Παναγίας Σου­με­λα. Το μόνο που πρόφθασαν να κάνουν οι μο­να­χοί πριν να φυ­γουν καταδιωκό­με­νοι από το μο­να­­στήρι της, ήταν να την κρυ­ψουν μαζί με κάποια άλλα κειμήλια, για να μην την κα­ταστρέψει η μανία των αλ­λοθρή­σκων. Λίγα χρόνια αρ­γότερα επέ­στρε­ψε στη Μονή με ειδική άδεια ο ιερομόναχος Αμβρό­σιος Σου­μελι­ω­της και μετέφερε την ιερή και θαυματουργό εικόνα της Σουμε­λιώ­τισσας Παναγίας και λι­γο­στα ακόμη κειμήλια στην Ελλά­δα.
Στα επόμενα χρόνια η αγάπη των Ποντίων, που ήρθαν στην Ελλάδα αλλά και αυτών που διεσκορ­πίσθη­σαν στα πέρατα του κόσμου, ανί­δρυ­σε το νέο κατοικητήριο της ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο της Ημαθίας, όπου συγκεντρώ­νο­νται όλα τα ευλαβή τέκνα της, όπως άλλοτε στο ιστορικό μονα­στήρι της στην Τραπεζούντα.

Αυτή την ιστορική και σεπτή και θαυματουργό εικόνα μεταφέραμε σήμερα στην ενορία σας, με την άδεια του Μακαριωτάτου Αρχιεπι­σκο­που Αθηνών και πάσης Ελλά­δος κ. Ιερωνύμου, τον οποίο και ευχαριστούμε από καρδίας θερμό­τατα, για να λάβετε και σείς την ευλο­γία και τη χάρη της, την οποία έχουμε όλοι ανάγκη στη δύσκολη αυτή εποχή που ζούμε και με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε ως άτομα αλλά και ως ανθρωπό­της. Κινδύνους και πειρασμούς για τους οποίους θα πρέπει να ικετεύ­ουμε τη στοργική Μητέρα του Κυ­ρίου μας και Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας να απομακρύνει, ώστε με τη βοήθειά της και τις πρεσ­βείες και τη χάρη του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημη­τρίου του μυροβλύτου να απαλλα­γούμε από παντός ορατού και αο­ράτου εχθρού, για να τους υμνούμε και να τους δοξάζουμε εις τους αιώνας”.