Πλήθος πιστών στο τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Πατριάρχη Βουλγαρίας παρά τη βροχή (ΒΙΝΤΕΟ)

Έχουν περάσει σαράντα ημέρες από την εκδημία του προκαθήμενου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Νεόφυτου.

Παρά τις έντονες βροχοπτώσεις, οι πιστοί και οι πιστές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή, 21 Απριλίου, για να τιμήσουν τη μνήμη του και να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του. Οι πιστοί συμμετείχαν με ευλάβεια στο μνημόσυνο που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Κυριακής στη Σόφια.

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Βράτσης κ. Γρηγόριος, Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου. Συλλειτούργησαν  οι Μητροπολίτες Μεγάλου Τυρνόβου κ. Γρηγόριος, Λόβετς κ. Γαβριήλ, Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλαβας κ. Ιωάννης, Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ, Ρούσσε κ. Ναούμ, Στάρα Ζαγκόρας κ. Κυπριανός, Βιδινίου κ. Δανιήλ, ο Επίσκοπος Μελενίκου κ. Γεράσιμος. Συμμετείχαν ο πρύτανης της Θεολογικής Σχολής της Σόφιας, ο αντιπρύτανης της Θεολογικής Σχολής Σόφιας, και εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας και Ρουμανίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον εορτασμό της τεσσαρακοστής ημέρας από την εκδημία του Πατριάρχη Νεοφύτου. Μαζί με τους κληρικούς παρευρέθηκαν οι Μητροπολίτες Φιλιππούπολης Νικόλαος, Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης Αντώνιος και Δοροστόλου Ιάκωβος.

Ο Μητροπολίτης Γρηγόριος απηύθυνε στο πλήθος ομιλία στην οποία είπε:

«Για όλους και όλες μας, ο Πατριάρχης Νεόφυτος υπήρξε παράδειγμα αρετής, ενσαρκώνοντας την ουσία ενός ευσεβούς χριστιανού, ενός αφοσιωμένου μοναχού και ενός συμπονετικού ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Η μνήμη του θα διαρκέσει όπως ενός στοργικού πατέρα, πάντα πρόθυμου να προσφέρει συγχώρεση και σοφή καθοδήγηση σε όλους όσους και όλες όσες ζήτησαν τη συμβουλή του. Η αγνότητα, η σεμνότητα, η ευγένεια και η γενναιοδωρία του θα αντηχούν στα χρονικά της Εκκλησίας μας για τις επόμενες γενιές.

Αν και μπορεί να είμαστε σωματικά μακριά από αυτόν τώρα, θα αισθανόμαστε πάντα τη ζεστασιά της πατρικής του αγάπης και υποστήριξης. Με την εκδημία του, κερδίζουμε έναν άλλο στοργικό συνήγορο ενώπιον του θρόνου του Θεού. Ας αγωνιστούμε να μιμηθούμε την ακλόνητη πίστη και εμπιστοσύνη του στον Θεό. Είθε το παράδειγμά του της ταπεινότητας, της πραότητας, της συμπόνιας και της ανιδιοτελούς αγάπης τόσο για τον Θεό όσο και για την ανθρωπότητα να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί.

Ας τιμήσουμε τη μνήμη του προασπίζοντας τις αξίες και τις διδασκαλίες που μας μετέδωσε. Ας παραμείνουμε ενωμένοι στην πίστη, αποφεύγοντας τη διχόνοια και τη διαμάχη και απορρίπτοντας όλες τις μορφές προκατάληψης. Ας βαδίσουμε στο μονοπάτι της δικαιοσύνης που τόσο πιστά βάδισε κατά τη διάρκεια της επίγειας παραμονής του, γνωρίζοντας ότι είναι το μονοπάτι που οδηγεί στη σωτηρία και την αιώνια ζωή».

Στον τάφο του Πατριάρχη Νεόφυτου, που βρίσκεται κάτω από την κιονοστοιχία του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Κυριακής τελέστηκε τρισάγιο από τους Μητροπολίτες και τους Επισκόπους της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Με δάκρυα στα μάτια, οι πιστοί συγκεντρώθηκαν για να καταθέσουν λουλούδια στην τελευταία κατοικία του Πατριάρχη Νεόφυτου και να προσευχηθούν για την ψυχή του, ικετεύοντας τον Θεό να τον καλωσορίσει στη Βασιλεία των Ουρανών ανάμεσα στη συντροφιά των αγίων.