Πλήθος κόσμου στην υποδοχή της Ιεράς Εικόνας του Τιμίου Προδρόμου στην Ερέτρια (ΦΩΤΟ)

Την Τετάρτη 10 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό της Παναγίας Παραβουνιώτισσας στην Ερέτρια, η υποδοχή της θαυματουργού ιεράς εικόνας του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, εκ της ενορίας των Κατουνίων “Μύλοι” του Δήμου Μεσαπίων – Διρφύων.

Η εικόνα, κατά το ετήσιο έθιμο, φυλάσσεται στη διάρκεια της Αγίας Τεσσαρακοστής, στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Ψαχνών, λόγω της ανάμνησης του θαύματος του Τιμίου Προδρόμου, της εξοστρακίσεως σμήνους ακρίδων από τον κάμπο των Ψαχνών.

Κατά το ετήσιο έθος τελείται η λιτανευτική πομπή, με την κάθοδο της ιεράς εικόνας από το χωριό των Μύλων προς τα Ψαχνά, με τη συμμετοχή πολλών πιστών το Α’ Σάββατο των Νηστειών έως το Σάββατο του Λαζάρου, όπου πραγματοποιείται η επάνοδος της ιεράς εικόνας προς την ενορία των Μύλων.

Η υποδοχή της ιεράς εικόνας πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Παραβουνιώτισας Ερέτριας από τον εφημέριο του Ιερού Ναού Πρωτοπρ. Χαράλαμπο Ραμαντανάκη και τον Διάκονο π. Χρήστο Ραμαντανάκη, με τη συμμετοχή των πιστών που με ευλάβεια έσπευσαν να υποδεχθούν και να προσκυνήσουν στην εικόνα του Τιμίου Προδρόμου επικαλούμενοι τις πρεσβείες του.

Την ιερά εικόνα ως είθισται κάθε χρόνο, κόμισε ο κ. Σπυρίδων Κατσανάς μετά της οικογενείας του, με την ευλογία του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Μετά την υποδοχή ακολούθησε η Ιερά Παράκληση στον Τίμιο Πρόδρομο, οι Ώρες και η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων και η αγρυπνία στην οποία συμμετείχαν πολλοί πιστοί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, όπου και παρέμειναν ψάλλοντας την ιερά παράκληση του Τιμίου Προδρόμου εώς το πρωί, όπου και επρόκειτο να αναχωρήσει η ιερά εικόνα για τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ψαχνών.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης