«Πλήρωσε» την αγάπη του για την Εκκλησία

Θα σας μιλήσω σήμερα για τον μακαριστό μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη. Τον κατά κόσμον Ιωάννη Τασσιά. Κάποτε πρωτοσύγκελλο της μητρόπολης Θεσσαλονίκης και, από το 2010, μητροπολίτη στον Λαγκαδά. Όπως λένε και όσοι τον γνώριζαν στη Μακεδονία, τον τόπο που αγάπησε και αγωνίστηκε όσο λίγοι, ήταν ο απλός παπάς που ποτέ δεν ένιωσε μητροπολίτης. Παρέμεινε απλός.

Πήρε μία επαρχιακή μητρόπολη και την έκανε πρότυπο και στολίδι, λένε . Μοναδική του αγωνία ήταν να αφήσει έργο. Γι’ αυτό αγωνιζόταν. Πολλοί θρηνούν την απώλεια ενός ιεράρχη με βαθιά μόρφωση, για την ευφυία, τον ρεαλισμό και το χιούμορ του. Από την πρώτη στιγμή ο Ιωάννης έλεγε στους γύρω του να προσέχουν τον κορονοϊό. Τηρούσε όλα τα μέτρα προφύλαξης και συνιστούσε στον κόσμο να πράξει το ίδιο.

Δύο λάθη προκάλεσαν όμως την απώλειά του. Το πρώτο ότι κόλλησε από το στενό του περιβάλλον και το αντιλήφθηκε αργά. Και το δεύτερο, όταν το διαπίστωσε, προτίμησε αρχικά να δώσει τη μάχη από το σπίτι. Για να μην «προκαλέσει» όλους όσοι … χαιρέκακα απολάμβαναν να βλέπουν κληρικούς και αρχιερείς να υποφέρουν από τον κορονοϊό. Όταν αποφάσισε να πάει στο νοσοκομείο η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη.

Έφυγε ο μητροπολίτης Λαγκαδά χωρίς τον πιστό λαό να τον κατευοδώσει. Μόνο με 3 ιερείς και τον μητροπολίτη Σερρών. Έτσι ήθελε ο Θεός.

«Κάντε και λίγο κομποσκοίνι»

Αναρωτιέμαι αν είναι «παράσημο» ή «αμάρτημα» να έχεις κορονοϊό. Και γιατί πρέπει να αφορά τον κόσμο αν έχει κάποιος ρασοφόρος ή δεν έχει. Άριστο από τη μία το παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας που θέλησε να δώσει το παράδειγμα για τον αγώνα. Δικαίωμα όμως και των άλλων κληρικών ή αρχιερέων να θέλουν να το περάσουν μόνοι τους, να δώσουν την προσωπική τους μάχη. Γιατί τη διαφορά έχει ο αρχιερέας από τον απλό πολίτη; Καμία.

Οι Μητροπολίτες όμως και εκεί άρχισαν την …μικροπολιτική. Άρχισαν να βγάζουν τις ιατρικές τους εξετάσεις στη φόρα και να λένε ο ένας μετά τον άλλο ότι είναι αρνητικοί. Για να φτάσουμε με τη μέθοδο της εις ατόπου απαγωγής σε αυτούς που έχουν. Αστεία πράγματα. Όπως μου έλεγε σοφός γέροντας «αντί να κάτσουν στο σπίτι τους και να κάνουν λίγο κομποσκοίνι για τις δοκιμασίες τις προσωπικές και αυτές που περνά ο λαός κάνουν δηλώσεις για την… υγεία τους».

Δήλωνε αρνητικός από το νοσοκομείο!

Υπάρχει κι άλλος Μητροπολίτης που έσπασε όλα τα ρεκόρ. Στη Βόρεια Ελλάδα. Τον καλούσαν οι δημοσιογράφοι επειδή υπήρχε η φήμη ότι νοσηλευόταν και εκείνος μέσα από το στρατιωτικό νοσοκομείο δήλωνε ότι είναι… στη Μητρόπολη και αρνητικός! Απ’ ότι με πληροφόρησαν οι γιατροί, ο Σεβασμιώτατος πήγε στο νοσοκομείο, υπέγραψε ότι δε θέλει να παραμείνει και αποφάσισε να κάνει την καραντίνα στη Μητρόπολή του.

Σας δίνω δύο στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να τον ανακαλύψετε ποιος είναι ο μητροπολίτης των Νέων Χωρών. Το πρώτο είναι πως φιλοδοξεί διακαώς να γίνει μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δια μεταθέσεως όταν έρθει η ώρα. Και το δεύτερο πως στην προηγούμενη καραντίνα (που ήταν αρνητικός) κάθε μέρα λειτουργούσε. Τώρα (που δηλώνει αρνητικός) είναι κλεισμένος στη Μητρόπολή του.