Πλήρης ταύτιση του Μητροπολίτη Κύκκου με τη Μόσχα και “βολές” εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη για το ουκρανικό

Για “σχίσμα τεραστίων διαστάσεων το οποίο απειλεί την πανορθόδοξη ενότητα” κατηγόρησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, από τη Μόσχα όπου και βρέθηκε με αφορμή συνέδριο που διοργάνωσε το Πατριαρχείο Μόσχας για το “πρωτείο και τη συνοδικότητα” στην ορθοδοξία.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου, για άλλη μία φορά αγνόησε τις αποφάσεις για το ουκρανικό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου στην οποία και ανήκει, αλλά και τις προειδοποιήσεις που έχει απευθύνει σχετικά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι “τα γεωπολιτικά εξαναγκάζουν την Κύπρο να ακολουθήσει τη γραμμή της ευρώ-αμερικανικής πολιτικής με όλα όσα συνεπάγονται”.

Ταυτιζόμενος δε πλήρως με τις ρωσικές θέσεις, έκανε δε λόγο για “κακοποίηση του ιερού θεσμού του Αυτοκεφάλου” στην περίπτωση της Ουκρανίας, που έφερε “ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή και διαίρεση” τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ορθοδοξία.

Υπογραμμίζει δε πως… καλά έκανε το Πατριαρχείο Μόσχας και διέκοψε την ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, καθώς κατά τον ίδιο, “παραβιάστηκαν οι ιεροί κανόνες με τις μονόπλευρες παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Εκκλησία της Ουκρανίας, που δεν αποτελεί δικό του κανονικό έδαφος”, ενώ η απόφαση της Μόσχας “είναι ορθή και δικαιολογημένη γιατί είναι ιεροκανονικά τεκμηριωμένη και σύμφωνα με τη διαχρονική εκκλησιαστική πράξη”.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των Εκκλησιών με τις οποίες έχει διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία το Πατριαρχείο Μόσχας, δεν περιλαμβάνει την Εκκλησία της Κύπρου.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Κύκκου καταλήγει με τον ίδιο να αναφέρεται στις “φιλοδοξίες” του Οικουμενικού Πατριάρχη που “επεκτείνονται πλέον σε όλη την Εκκλησία, γιατί εγείρει αξιώσεις παρεμβάσεως στα εσωτερικά όλων των κατά τόπους Ορθόδοξων Πατριαρχείων και Αυτοκέφαλων Εκκλησιών”.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Εκτός τόπου και χρόνου οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Κύκκου

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, σχολιάζοντας την παρουσία των δύο Μητροπολιτών στο συνέδριο που διοργάνωσε το Πατριαρχείο Μόσχας (στο συνέδριο βρέθηκε και ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαϊας), δήλωσε πως “είναι εκτός τόπου και χρόνου”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του politis.com, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σχολίασε πως ο ίδιος μνημονεύει τον Πατριάρχη Μόσχας, αλλά δεν ξέρει αν τον μνημονεύει και αυτός.

Για τους δύο Μητροπολίτες ανέφερε πως δεν έπρεπε να λάβουν μέρος στο συνέδριο, καθώς και ότι -για το ουκρανικό- έχει ληφθεί απόφαση από την Ιερά Σύνοδο, την οποία δεν σέβονται.

Πρόσθεσε ακόμη πως δεν αξίζει τον κόπο να αντιπαρατεθεί μαζί τους, καθώς η Ιερά Σύνοδος συμφωνεί με τον Αρχιεπίσκοπο και όχι με τους Μητροπολίτες που τάσσονται υπέρ της άποψης της Μόσχας για το ουκρανικό.