Πήλιο: Φτιάχνουν με το υστέρημά τους το καμπαναριό τους

btr

«Οι κάτοικοι του χωριού αγαπούν και φροντίζουν σαν τα μάτια τους την εκκλησία!» λέει ο εφημέριος του Ι. Ναού της Ευαγγελίστριας στην Άνω Γατζέα π. Ιωάννης Καμακάς και μιλά για την πορεία των εργασιών για την ανέγερση του κωδωνοστασίου

«Με τον οβολό των απλών ανθρώπων, με τα χρήματα που πρόσφεραν από το υστέρημά τους φτιάχνουμε το καμπαναριό». Αυτό δηλώνει ο π. Ιωάννης Καμακάς, εφημέριος από το 2002 του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας στην Άνω Γατζέα, στο Πήλιο, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τους κατοίκους, αλλά και την χαρά του για την πορεία των εργασιών, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται η ανέγερση του κωδωνοστασίου στον συγκεκριμένο ναό.

«Ηταν η χρονιά του 2000, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την κατασκευή του καμπαναριού. Η πρώτη μελέτη που είχαμε καταθέσει δεν είχε εγκριθεί από την Εφορεία Νεότερων Μνημείων, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι διαδικασίες» τονίζει ο π. Ιωάννης και συνεχίζει: «Το γεγονός αυτό μας απογοήτευσε, αλλά δεν εγκαταλείψαμε την προσπάθεια. Με βάση τα χρήματα μιας δωρεάς που είχε κάνει ένας συγχωριανός μας, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι σήμερα εν ζωή, προχωρήσαμε στη σύνταξη των απαραίτητων μελετών. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια προκειμένου να τις ετοιμάσουμε και να τις καταθέσουμε κατόπιν στις αρμόδιες υπηρεσίες: Στην Πολεοδομία, στη Ναοδομία, στην Εφορία Νεότερων Μνημείων κλπ. Επιμείναμε, κουραστήκαμε λίγο παραπάνω, αλλά στο τέλος εγκρίθηκαν οι σχετικές μελέτες του έργου. Λάβαμε υπόψιν όλες τις προδιαγραφές που ορίζει τόσο η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Πηλίου, αλλά και οι κανόνες για την οικοδόμηση των ναών. Τίποτε δεν έγινε στην τύχη!».

ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Επίπονη και πολύχρονη η προσπάθεια που απαιτήθηκε έως σήμερα, έτσι ώστε να αρχίσουν να γίνονται ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Όπως ήταν λογικά αναμενόμενο όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ενθουσιασμός εναλλασσόταν με την απογοήτευση.

Και αυτό γίνεται φανερό και στα όσα μας αφηγείται ο π. Ιωάννης: «Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2019 με την θεμελίωση του κωδωνοστασίου. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως θα θέλαμε. Παρόλο ότι είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του ένας ιδιώτης από την περιοχή μας -και μας είχε υποσχεθεί ότι θα μας βοηθήσει- μετά από λίγο καιρό αυτός αθέτησε την υπόσχεσή του και έτσι μείναμε ξεκρέμαστοι. Προς στιγμήν όλα πάγωσαν. Δεν ξέραμε πώς θα συνεχίζαμε. Από αυτό το προσωρινό αδιέξοδο μας έβγαλε η απόφαση για την σύσταση επιτροπής, η οποία θα ήταν επιφορτισμένη για τη διεξαγωγή του εράνου. Αμέσως κινητοποιήθηκαν και προσέφεραν τα χρήματά τους όχι μόνο οι κάτοικοι της Άνω Γατζέας, της Κάτω Γατζέας και του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, αλλά και πολλοί άνθρωποι από τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας. Εξίσου συγκινητικό είναι και το ότι υπήρξαν άνθρωποι από χώρες του εξωτερικού, οι οποίοι αγαπούν το Πήλιο, και αμέσως κινητοποιήθηκαν στέλνοντας και αυτοί όσα χρήματα μπορούσαν!».

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση του ναού αναφέρει: «Ο ναός συντηρείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα έγιναν εργασίες στεγανοποίησης στη στέγη, συντηρήθηκαν οι αγιογραφίες, ενώ κατασκευάστηκαν και παγκάκια στον περίβολο του ναού. Οι κάτοικοι του χωριού αγαπούν και φροντίζουν σαν τα μάτια τους την εκκλησία!» καταλήγει ο π. Ιωάννης.

Ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Άνω Γατζέα του Πηλίου είναι κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα. Η ανοικοδόμησή του κατέστη δυνατή χάρη στη δωρεά του Αιγυπτιώτη -με καταγωγή από το χωριό αυτό- Κωνσταντίνου Βολιώτη. Πρόκειται για έναν μεγάλο πέτρινο ναό, σε ρυθμό τρίκλιτης Βασιλικής, κτισμένο στα πρότυπα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Πηλίου.

«Έως τώρα έχουν ολοκληρωθεί η πολύπλοκη και δύσκολη θεμελίωση, ο τσιμεντένιος σκελετός, η επένδυση με πέτρα και τούβλα» αναφέρει ο επιβλέπων του έργου πολιτικός μηχανικός κ. Χρήστος Γεωργιάδης, ο οποίος συνδράμει αφιλοκερδώς στην κατασκευή του ύψους δώδεκα μέτρων καμπαναριού, φροντίζοντας συγχρόνως οι εργασίες να τελούνται με απόλυτο σεβασμό στα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντα χώρου.

ΜΑΡΜΑΡΑ ΣΚΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

«Τα δομικά στοιχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί στο έργο αυτό είναι πέτρες από παλαιές κατεδαφίσεις, στοιχεία από λευκό μάρμαρο και παλιά τούβλα προερχόμενα από το πλινθοκεραμοποιείο του Τσαλαπάτα. Πολλά από αυτά τα τούβλα βρέθηκαν στα ερείπια κατεδαφισμένων κτιρίων, τα οποία βρίσκονταν στο Βόλο και στο Πήλιο» σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης και συνεχίζει αναφερόμενος στην τόσο φροντισμένη από τεχνικής πλευράς εργασία, που λαμβάνει χώρα σε αυτό το νοικοκυρεμένο και γραφικό χωριό του Πηλίου: «Τα μάρμαρα σκαλίζονται με το χέρι από έμπειρο τεχνίτη σύμφωνα, βεβαίως, με τις οδηγίες των μηχανικών προσέχοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να αποπνέει σεμνότητα και να ταιριάζει με τον υπάρχοντα ναό. Ούτε εμείς οι ίδιοι που συμμετέχουμε στο έργο δεν μπορούμε να πιστέψουμε, ότι κοντεύουμε να τελειώσουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και χωρίς καμιά άλλη βοήθεια εκτός από τη βοήθεια της Παναγίας και των χωριανών, οι οποίοι συνεχίζουν και προσφέρουν μέχρι την τελική αποπεράτωση του καμπαναριού!» συμπληρώνει ο κ. Γεωργιάδης.

Σωτήριος Λέτσιος

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”