Πέρθη: Η Ακολουθία της Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο στα Αγγλικά

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του Αυγούστου, κατά την περίοδο της προετοιμασίας για τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, η Ακολουθία της Παρακλήσεως τελείτο κάθε βράδυ εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Πέρθη.

Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, των Ακολουθιών προεξήρχε ο Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος.

Την Τετάρτη, 10 Αυγούστου, μετά τη λειτουργία, ο Επίσκοπος εκφώνησε ομιλία για τη σημασία των δογμάτων της Εκκλησίας. Αναλογιζόμενος την εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που εορτάζεται κατά την περίοδο της προετοιμασίας στις 6 Αυγούστου, ο Επίσκοπος Ελπίδιος ανέλυσε πώς η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι μια Θεοφάνεια, μια στιγμή αποκάλυψης του Τριαδικού Θεού.

Συγκεκριμένα, ο Επίσκοπος τόνισε:

“Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μας: Ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα είναι όλοι παρόντες σε εκείνη τη σωτήρια στιγμή, όταν ο Ιησούς ως Θεάνθρωπος μεταμορφώνεται μπροστά στους τρεις Αποστόλους αποκαλύπτοντας μια στιγμιαία εικόνα της Θείας Φύσης Του. Το δόγμα της Αγίας Τριάδας δεν είναι απλώς μια ακαδημαϊκή διδασκαλία, αλλά είναι αρχή ζωής που πρέπει να δίνει μορφή στην ύπαρξή μας και στον τρόπο ζωής μας- είναι ένα πρότυπο χριστιανικής ζωής.

Το δόγμα της Αγίας Τριάδας, για παράδειγμα, μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να υποτάσσουμε, να κάνουμε διακρίσεις ή να εκμεταλλευόμαστε κανέναν συνάνθρωπό μας. Κάθε ανθρώπινο ον είναι φτιαγμένο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού, πράγμα που σημαίνει ότι όπως ακριβώς τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας είναι ίσα, έχοντας όμως το καθένα εξ ολοκλήρου τους ξεχωριστούς τρόπους ύπαρξης, έτσι και εμείς πρέπει να ζούμε σύμφωνα με αυτή την αρχή της αγάπης και της ισότητας, γνωρίζοντας ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό μέσα στην κοινωνία”.

Οι ακολουθίες είχαν μεγάλη προσέλευση κάθε βράδυ, ιδιαίτερα από νέες οικογένειες, κατηχούμενους και προσύλητους, οι οποίοι εκτίμησαν το άκουσμα του όμορφου παρακλητικού κανόνα προς τη Θεοτόκο στα αγγλικά.

Ο Επίσκοπος κ. Ελπίδιος μετέφερε την αγάπη και τις πατρικές ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και ευχήθηκε σε όλους καλό Δεκαπενταύγουστο.