Πέρθ: Επιμνημόσυνη δέηση για τους ευεργέτες του Καστελορίζου, Λουκά και Αναστασία Σαντραπέ

© vema.com.au

Την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Πέρθ, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, που οργανώθηκε από την Καστελλοριζιακή Αδελφότητα Δυτικής Αυστραλίας, για την ανάπαυση των ψυχών των μεγάλων ευεργετών του Καστελλορίζου, Λουκά και Αναστασίας Σαντραπέ.

Την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο και μεταφέροντας τις πατρικές του ευχές και ευλογίες του.

Τόσο μεγάλο ήταν το φιλανθρωπικό έργο του Λουκά και της Αναστασίας Σαντραπέ στο νησί του Καστελλορίζου, που στα καταστατικά πολλών καστελλοριζιακών συλλόγων σε όλον τον κόσμο τονίζεται ότι θα μνημονεύονται με επιμνημόσυνες δεήσεις κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου, την ημέρα της εορτής του Αποστόλου Λουκά.

Ο Λουκάς Σαντραπέ (1852-1944) ήταν ένας πλούσιος Καστελλοριζιός που διέμενε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, με τη σύζυγό του, Αναστασία, στο Κάιρο της Αιγύπτου. Το φιλάνθρωπο ζευγάρι χρησιμοποίησε την επιτυχία της επιχείρησής του, για να βοηθήσει τους έχοντες ανάγκη, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τους συμπατριώτες του, βοηθώντας τους ειδικά στις θρησκευτικές και εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

Οι ευεργέτες Σαντραπέ παρείχαν τα απαραίτητα κονδύλια για την κατασκευή ενός νέου σχολείου, της “Σαντράπειας Αστικής Σχολής” (που αναφέρεται και ως “το Σκολιό του Σαντραπέ”) στον χώρο ενός παλαιότερου οικοδομήματος που βρισκόταν κοντά στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Καστελλόριζο, στην περιοχή γνωστή ως “Χωράφια”. Χτίστηκε σε νεοκλασικό στιλ, που μοιάζει με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στα εγκαίνιά του στα τέλη του 1903, φιλοξένησε 308 αγόρια και 8 δασκάλους, συμπληρώνοντας το γειτονικό Παρθεναγωγείο, έργο του τότε Δημάρχου Καστελλόριζου Θεοδόση Πενγκλή.

Η οικογένεια Σαντραπέ παρείχε, επίσης, τα απαραίτητα κεφάλαια για το κτίριο του 1906 της γειτονικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Ο Άγιος Γεώργιος του Χωραφιού (επίσης γνωστός ως “Άγιος Γεώργιος του Λουκά”) άρχισε να κτίζεται πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ναού του Αγίου Γεωργίου, που αρχικά είχε εγκαινιαστεί το 1637. Ο νέος ναός σχεδιάστηκε από τον Σάμιο αρχιτέκτονα, Πάνο Διακοσταμάτη, σε υστεροβυζαντινό ρυθμό, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών μετά το 1908.

Μια ευχάριστη είδηση είναι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αποκατάσταση των εκκλησιαστικών κτιρίων του παρελθόντος με κρατικές επιχορηγήσεις. Η αποκατάσταση του Αγίου Γεωργίου στα Χωράφια έχει ήδη ξεκινήσει, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών στον “Άγιο Γεώργιο του Πηγαδιού” στην προκυμαία.

Στον “Άγιο Γεώργιο του Λουκά / Χωραφιού” αξιοσημείωτο είναι το υπέροχο μαρμάρινο τέμπλο της εκκλησίας και ο μαρμάρινος επισκοπικός θρόνος. Έξω από την εκκλησία βρίσκεται ένα περιφραγμένο μνημείο του Λουκά και της Αναστασίας Σαντραπέ.