Περιορισμοί στον αριθμό των πιστών σε ναούς στη Ρωσία εξαιτίας του κορονοϊού

Του Κώστα Ονισένκο

Επεκτείνονται τα μέτρα της καραντίνας στη Ρωσία αγγίζοντας και την λειτουργία των ιερών ναών. Η επιδημιολογική κατάσταση έχει αναγκάσει τις αρχές διαφόρων περιοχών να αυστηροποιήσουν τα μέτρα προστασίας, απαγορεύοντας την συνάθροιση του πληθυσμού, κυρίως σε κλειστά μέρη.

Στην Αγία Πετρούπολη οι αρχές περιόρισαν τον αριθμό των συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις στα 50 άτομα ενώ αποφάσισε και σειρά άλλων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού.

Ο αντικυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Ευγένι Γιέλιν δήλωσε ότι ο περιορισμός των 50 ατόμων αφορά και τους ιερούς ναούς. “Οι περιορισμοί αφορούν και τις εκκλησιαστικές υπηρεσίες. Συνήθως αυτοί (σ.σ. οι εκκλησιαστικές αρχές) βγάζουν τις δικές τους αποφάσεις. Μέχρι σήμερα, οι αποφάσεις μας ευθυγραμμιζόταν. Περιμένουμε το προσεχές διάστημα την απόφασή τους” είπε ο Γιέλιν στους δημοσιογράφους.

Ακόμα, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, οι αρχές της αυτόνομης περιοχής του Νταγκεστάν έλαβαν την απόφαση να κλείσουν οι εκκλησίες για τους πιστούς. Με άλλα λόγια, οι λειτουργίες θα γίνονται κανονικά αλλά μόνο με την παρουσία των ιερέων και χωρίς τους πιστούς.

Όσον αφορά τα ιερά μυστήρια, όπως ο γάμος, τα βαφτίσια, οι κηδείες κ.ά. , σε αυτές η παρουσία των ατόμων δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα δέκα άτομα.

Αυτοί οι περιορισμοί βέβαια δεν στοχεύουν μόνο την Εκκλησία, καθώς οι αρχές του Νταγκεστάν έκλεισαν και άλλους χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων, όπως τις αίθουσες εκδηλώσεων και τα καφέ.