Πατριάρχης Βουλγαρίας: Η Εκκλησία ευλογεί μόνο τον στρατό που υπερασπίζεται τη χώρα του

“Ο Κύριός μας, ο Θεός και η Αγία Εκκλησία, ευλογούν μόνο εκείνο τον στρατό που δεν επιδεικνύει επιθετικότητα και μοναδικό σκοπό έχει να προστατεύει και να υπερασπίζεται τον λαό και τη χώρα του, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων εδαφικών του συνόρων”.

Τάδε έφη ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος, σε μήνυμά του για τα Θεοφάνεια και τον αγιασμό των σημαιών του στρατού της χώρας. Το μήνυμα του Πατριάρχη εκφώνησε ο Μητροπολίτης Κεντρικής Ευρώπης κ. Αντώνιος. Υπενθυμίζεται ότι περί τα τέλη Νοεμβρίου, η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε ότι ο Πατριάρχης κ. Νεόφυτος νοσηλευόταν λόγω πνευμονοπάθειας.

Ο κ. Νεόφυτος έκανε λόγο για έναν αβέβαιο κόσμο με ολοένα πιο αιματηρές στρατιωτικές συγκρούσεις. “Στον Κύριο είναι η ελπίδα μας, ακόμη και τώρα που η δύναμη του κακού μαίνεται τόσο άγρια. Ο καταστροφικός πόλεμος κατά της αδελφής Ουκρανίας, υπενθύμισε για άλλη μια φορά σε όλους μας, τη σημασία του στρατού για κάθε έθνος και κράτος”.

Πρόκειται ίσως για την πρώτη φορά που ο Πατριάρχης Μόσχας καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δύο χρόνια περίπου μετά την έναρξη του πολέμου, και κάνει λόγο για “καταστροφικό πόλεμο” και για “δυνάμεις του κακού”.

Οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών, του Πατριαρχείου Βουλγαρίας και του Πατριαρχείου Μόσχας, πέρασαν μια περίοδο έντασης όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο η Βουλγαρία απέλασε τον επικεφαλής του Μετοχιού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια, Αρχιμανδρίτη Βάσιαν, με την κατηγορία ότι εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Μόσχας.