Πατριάρχης Βουλγαρίας: Η Αγία Εκκλησία ανέκαθεν υποστήριζε την ειρήνη

“Και φέτος, την 3η Μαρτίου, εορτάζουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Βουλγαρίας από τους πέντε αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας. Θυμόμαστε τις εποχές όταν, με τις ενωμένες προσπάθειες των αμέτρητων γνωστών και αγνώστων ηρώων, ο Κύριος μας χάρισε ελευθερία και ανεξαρτησία.

Τιμούμε τη μνήμη των πολεμιστών μέχρι σήμερα και στέλνουμε προσευχές ευγνωμοσύνης για το ανιδιοτελές κατόρθωμά τους.

Σχεδόν ενάμιση αιώνα αργότερα, το παράδειγμά τους και η θυσία τους μας εμπνέουν και μας υποχρεώνουν να εκτιμούμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας ως τα μεγαλύτερα δώρα που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο, μαζί με την ειρήνη με την οποία η ύπαρξή μας μπορεί να είναι πληρέστερη”, δήλωσε ο Πατριάρχης Νεόφυτος σε ομιλία του προς τους Βούλγαρους με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της χώρας.

Σημειώνοντας ότι σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο που διαφέρει από αυτόν στον οποίο συνέβησαν τα γεγονότα που ανακαλούμε στη μνήμη, έναν κόσμο που πιστεύουμε ότι εκτιμά την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια περισσότερο και η υποδούλωση φαίνεται ολοένα και πιο αδύνατη, η ελευθερία και η ανεξαρτησία δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες από κανέναν, αυτές είναι αξίες για τις οποίες πρέπει να παλεύουμε και να υπερασπιζόμαστε με διπλωματικά μέσα, δήλωσε ο Σεβασμιότατος.

Ο Πατριάρχης Νεόφυτος κάλεσε όλους τους Βούλγαρους να προσευχηθούν για ειρήνη και την κατανόηση σε όλον τον κόσμο. “Η Αγία Εκκλησία ανέκαθεν υποστήριζε την ειρήνη και τον σεβασμό του δικαιώματος της ελευθερίας για κάθε άνθρωπο, καθώς και της κυριαρχίας κάθε χώρας, όπως και τώρα!”, δήλωσε.

Ο Πατριάρχης Νεόφυτος προσευχήθηκε για τις ψυχές των πεσόντων και ευλόγησε τη Βουλγαρία και τους Βουλγάρους.