Πατριάρχης Σερβίας: Θα στείλουμε βοήθεια στην Εκκλησία του Ονουφρίου στην Ουκρανία

© Ορθόδοξη Εκκλησία Σερβίας

Βοήθεια στην Εκκλησία του Μητροπολίτη Ονουφρίου στην Ουκρανία αποφάσισε να στείλει το Πατριαρχείο Σερβίας.

Όπως ανακοίνωσε με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του Πατριαρχείου, ο Πατριάρχης Πορφύριος δήλωσε: “αποφασίσαμε να στείλει υλική βοήθεια στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και στον Μητροπολίτη της Ονούφριο.

Η ταπεινή μας συνεισφορά είναι μια έκφραση αγάπης για τους αδελφούς και τις αδελφές μας που βρίσκονται σε ανάγκη”.

Η ανακοίνωση αυτή του Πατριάρχη Σερβίας δεν αποτελεί έκπληξη, παρότι η επιλεκτική βοήθεια μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν είναι σύμφωνη με το ορθόδοξο πνεύμα καθώς στην Ουκρανία πλήττεται όλη η χώρα από τη ρωσική εισβολή, και όχι μόνο η Εκκλησία του κ. Ονουφρίου, η οποία μάλιστα υπάγεται στο Πατριαρχείο της χώρας που διεξάγει την επίθεση.

Η Εκκλησία της Σερβίας είχε δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής για το πώς αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε προηγούμενη δήλωση της.

Συγκεκριμένα, στον απόηχο της ανακοίνωσης του προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς , πριν από δύο ημέρες, ότι χώρα του δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, το Πατριαρχείο Σερβίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποφεύγει να κατονομάσει την εισβολή.

Ειδικότερα, η ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Σερβίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί για τη συνάντηση που είχε ο Πατριάρχης Πορφύριος με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος ενημέρωσε τον Πατριάρχη για τις αποφάσεις που θα λάβει η ηγεσία του σερβικού κράτους αναφορικά “με την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι συνομιλητές εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία και την ελπίδα ότι οι συγκρούσεις θα τελειώσουν σύντομα”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: “Κάθε πόλεμος είναι μια τραγωδία, και για εμάς είναι ένα οδυνηρό γεγονός ότι συγκρούονται δύο αδερφικά κράτη και δύο εντελώς στενοί αδελφικοί λαοί της ίδιας πίστης, των οποίων η ιστορία και η κουλτούρα είναι άρρηκτα συνυφασμένες.

Επομένως, κάθε θυσία είναι απώλεια για όλους. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία καλεί τον Θεό, τον δημιουργό της ειρήνης, να σταματήσει η χρήση όπλων το συντομότερο δυνατό και να ξεκινήσει ένας διάλογος για να ξεπεραστεί η κρίση”.