Πατριάρχης Σερβίας: Προσευχόμαστε για ειρήνη μεταξύ μας και με τους Αλβανούς

Φωτό: Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία

Ο Σέρβος Πατριάρχης κ. Πορφύριος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Velika Hoča, ένα χωριό στο Κοσσυφοπέδιο, στις 4 Ιανουαρίου 2024, όπου έλαβε θερμή υποδοχή από τους πιστούς.

«Εκ μέρους όλων όσων συγκεντρώθηκαν εδώ, συμπεριλαμβανομένων αυτών των παιδιών και όλων εσάς, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για την εγκάρδια υποδοχή σας. Τα λόγια σας αντηχούν πέρα από μια παλιά διάλεκτο, μεταδίδουν την αλήθεια», εξέφρασε ο Πατριάρχης στην ομιλία του.

«Οι προσευχές μας στον Θεό πρέπει να επιδιώκουν την ειρήνη ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους, μέσα στο έθνος μας και πέρα από αυτό, δωρίζοντάς μας την ειρήνη και την αγάπη Του. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το να αντιλαμβανόμαστε τους άλλους ως περιττούς, να τους βλέπουμε ως στόχους ή εχθρούς, να επιθυμούμε την εξάλειψή τους – δημιουργεί αναταραχές. Ας προσευχηθούμε η ειρήνη του Θεού να γεμίσει τις καρδιές μας», τόνισε.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη γύρω μας αν υπάρχει αναταραχή μέσα μας. Η μισαλλοδοξία, το μίσος ή η επιθετικότητα δημιουργούν έλλειψη εσωτερικής ειρήνης, χαράς και γαλήνης. Μας επιβαρύνουν μόνο με ένα επιπλέον βάρος», επεσήμανε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σέρβος Πατριάρχης δήλωσε: «Ως πιστός και χριστιανικός λαός, πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Προσευχόμαστε στον Θεό να βρούμε τη δύναμη να ξεπεράσουμε τις αποτυχίες μας και να ξεκινήσουμε απ’ την αρχή. Στόχος μας είναι να έχουμε ανοιχτές τις καρδιές μας ως κοινότητα και να προωθούμε την ειρήνη, την αγάπη και τη φιλοξενία, κατανοώντας τον εαυτό μας και τους άλλους. Είθε οι γιορτές να αποτελέσουν εποχή για την πνευματική μας αναζωογόνηση, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, και να προωθήσουμε αξίες, όπως η ενότητα, η συγχώρεση και η ενδυνάμωση. Η δύναμή μας έγκειται στην προώθηση της ειρήνης μεταξύ μας και στις προσευχές μας για ειρήνη με τους Αλβανούς. Είμαστε αλληλένδετοι, όλοι μοιραζόμαστε την ίδια ανθρωπιά και το ίδιο αίμα».

Στην επίσκεψή του, ο Πατριάρχης κ. Πορφύριος τόνισε τη σημασία της πνευματικής ανανέωσης και της ενότητας, προτρέποντας για συγχώρεση και κατανόηση για την οικοδόμηση της ειρήνης εντός της κοινότητας και την επέκτασή της σε άλλους.

Πηγή: Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία / Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μενύκτας