Πατριάρχης Σερβίας: Ο θάνατος του Πατριάρχη Βουλγαρίας αποτελεί απώλεια για ολόκληρη την Ορθοδοξία

Την βαθύτατη θλίψη του εξέφρασε με το συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος για την κοίμηση του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου.

Στο μήνυμά του, ο Πατριάρχης της Σερβίας αναφέρει: “Έχοντας λάβει την είδηση της εν Χριστώ κοιμήσεως του αγαπημένου μας αδελφού, μακαριστού Πατριάρχη Νεοφύτου, αισθανόμαστε βαθύτατα θλιμμένοι, αλλά δεν παραδινόμαστε στη θλίψη όπως οἱ μὴ ἔχοντες ἐλπίδα (Προς Θεσσαλονικείς Α΄ 4:13), έχοντας ακλόνητη πίστη στην ανάσταση.

Εκ μέρους των αρχιερέων, του κλήρου, των μοναχών και των πιστών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και εμού προσωπικά, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην Ιερά Σύνοδο, στον κλήρο και σε όλους τους πιστούς της αδελφής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, για την εκδημία του μεγάλου αυτού Ιεράρχη.

Η ζωή του Μακαριστού Πατριάρχη Νεοφύτου, γεμάτη με προσευχητικές δοξολογίες προς τον Παντοδύναμο Θεό, ήταν ένα είδος κανόνα πίστης στις καθημερινές πνευματικές και κοινωνικές προκλήσεις. Κατεύθυνε με σύνεση το πλοίο της τοπικής Εκκλησίας της Βουλγαρίας με την ελπίδα ότι αυτός ο ταραγμένος κόσμος θα οδηγηθεί τελικά στο ειρηνικό λιμάνι της Βασιλείας του Θεού.

Για το λόγο αυτό, θεωρούμε το θάνατό του μεγάλη απώλεια όχι μόνο για τη Βουλγαρική Εκκλησία, αλλά και για ολόκληρη την Ορθοδοξία. Η πατρική αγάπη και η φιλανθρωπία που χαρακτήριζε τον Πατριάρχη Νεόφυτο μας διαβεβαιώνει ότι όσοι τον γνώριζαν, αν και κυριευμένοι από θλίψη, θα ανταποδώσουν με προσευχές για την ανάπαυση της ψυχής του. Η Σερβική Εκκλησία προσθέτει τις προσευχές της στις δικές τους προσευχές αυτή τη θλιβερή ημέρα.

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ἡ ἀνάστασις καὶ ἡ ζωή (Κατά Ιωάννην 11, 25), ας αναπαύσει την ψυχή του δούλου Του Πατριάρχη Νεοφύτου εν σκηναίς δικαιών, όπου δεν υπάρχει ασθένεια, ούτε λύπη, ούτε στεναγμός, αλλά όπου η ζωή είναι άπειρη και όπου τὸ φῶς τὸ ἀληθινὸν ἤδη φαίνει (Α’ Ιωάννου 2, 8). Αιωνία και ευλογημένη η μνήμη του!»