Πατριάρχης Σερβίας: Η Εκκλησία δεν επιδιώκει ειδικά προνόμια στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Ο Σέρβος Πατριάρχης κ. Πορφύριος εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία στην επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια – Ιστορία και Πολιτιστική Κληρονομιά» που πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου στις 26 Μαρτίου 2024.

Στην προσφώνησή του, ο Πατριάρχης τόνισε τη σημασία του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων ως πατρίδας του σερβικού λαού, πλούσιας σε πολιτιστική κληρονομιά με πάνω από 1.300 ναούς και εκκλησίες. Εξέφρασε τη λύπη του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι πιστοί της στην περιοχή τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής θρησκευτικών χώρων, της απώλειας ζωών και της αλλαγής ταυτότητας.

Παρά τις δυσκολίες, ο Πατριάρχης κ. Πορφύριος επανέλαβε τη δέσμευση της Εκκλησίας για διάλογο, προσκαλώντας τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές συζητήσεις. Ισχυρίστηκε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να είναι μέρος των πολιτικών διαπραγματεύσεων σχετικά με το καθεστώς της περιοχής, αλλά τόνισε τη σημασία του σεβασμού και της προστασίας των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, οι οποίες αποτελούν οικουμενικές αξίες που κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο.

Ο Πατριάρχης διευκρίνισε ότι η Εκκλησία δεν επιδιώκει ειδικά προνόμια, αλλά απαιτεί τη διαφύλαξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς και των δικαιωμάτων της, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ταυτότητας και της πνευματικής της κληρονομιάς. Προειδοποίησε ότι τίθενται κατά σε οποιοδήποτε νομικό ή πολιτικό μοντέλο που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του Ευαγγελίου και επανέλαβε την ακλόνητη στάση της Εκκλησίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Εν κατακλείδι, ο Πατριάρχης κ. Πορφύριος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Εκκλησίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της και των περιουσιακών της στοιχείων, υποστηρίζοντας παράλληλα την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τον σεβασμό για όλους και όλες στην περιοχή.