Πατριάρχης Σερβίας: Δεν συνάδουν με την παράδοση της Εκκλησίας οι ενέργειες της Κωνσταντινουπολης στο Ουκρανικό

Του Mladen Aleksic

Στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη για την εθνική τηλεόραση Σερβίας RTS, ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος μίλησε για πολλά θέματα, όπως η κατάσταση που επικρατεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, η δια-ορθόδοξη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, το Ουκρανικό ζήτημα, ακόμη και ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Σχετικά με το Ουκρανικό ζήτημα, ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος ανέφερε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια Αυτοκέφαλη Εκκλησία που έχει την εσωτερική της τάξη.

«Οι ενέργειες της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία δεν είναι σύμφωνες με την παράδοση της Εκκλησίας. Είμαστε στο πλευρό της τάξης και του κανόνα», δήλωσε ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος.

Πρόσθεσε επίσης ότι «Πολλοί πρόκειται να πουν ότι εμείς (η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας) είμαστε ταγμένοι στο πλευρό της Ρωσίας. Ωστόσο, είμαστε στο πλευρό της τάξης και των κανόνων».

Κατά την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Πατριάρχης κ. Πορφύριος είπε ότι η Εκκλησία θα πρέπει να ασχολείται με την πολιτική με την αρχική της έννοια, αυτή της φροντίδας για το κοινό καλό.

Όσον αφορά τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, ο Πατριάρχης κ. Πορφύριος είπε ότι για την Εκκλησία, ο γάμος ορίζεται στην Παλαιά Διαθήκη μεταξύ του πρώτου άνδρα και της γυναίκας.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μπορεί να καταλάβει ανθρώπους που έχουν τέτοιο σεξουαλικό προσανατολισμό, καθώς έχουν αμέτρητα προβλήματα, πιέσεις και πρέπει να ρυθμίσουν τη δική τους κατάσταση.

Σε πολλά θέματα, πρόσθεσε, ότι η Εκκλησία πρέπει να επικοινωνεί με όλους, να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα και, κυρίως, να μαρτυρεί την πίστη στον Κύριο Ιησού Χριστό.