Πατριάρχης Ρουμανίας για Κύπρου Χρυσόστομο: Αληθινό παράδειγμα συνεργασίας και αδελφικής ορθόδοξης αλληλοβοηθείας

Μήνυμα για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου απέστειλε για την ημέρα της κηδείας του, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ.

Στο μήνυμα του ο Πατριάρχης τονίζει πως ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος υπήρξε προσεκτικός στις πνευματικές και νοοτροπικές αλλαγές του σύγχρονου κόσμου.

Πρόσθεσε δε ότι ήταν πολύ δραστήριος στις συνάξεις των Προκαθήμενων των Ορθοδόξων Εκκλησιών σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη.

Αναφέρει ακόμη ότι “ανέδειξε αδελφική και φιλική στάση προς την Ορθόδοξο Εκκλησία της Ρουμανίας όπως και προς τον Ρουμανικόν λαόν, γενικά”.

Διαβάστε το μήνυμα του Πατριάρχη κ. Δανιήλ

Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Ρουμανίας δέχθηκε, με βαθιά θλίψη, την είδηση της εκδημίας του αειμνήστου Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, πεφιλημένου μας αδελφού εν Χριστώ και συλλειτουργού.

Λαμβάνοντας από τον Θεό εξαιρετικά χαρίσματα για την εκπλήρωση του δυναμικού και ιερού ποιμαντορικού έργου ως αρχιποιμένας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ φρόντισε για την διαφύλαξη και την προώθηση της πίστης και του ορθοδόξου ήθους, κατορθώνοντας να φροντίζει πνευματικά τους πιστούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, ταυτοχρόνως, υπήρξε προσεκτικός στις πνευματικές και νοοτροπικές αλλαγές του σύγχρονου κόσμου, επηρεασμένο από τις πολλαπλές κοινωνικές, οικονομικές, υγειονομικές και πνευματικές κρίσεις.

Κατά την περίοδο αρχιποιμαντορίας του, δια μέσου του έργου του, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ υπήρξε δυναμικός ποιμένας και φιλόπονος ιεραπόστολος στην ζωή της Εκκλησίας την οποία ποίμαινε για 16 χρόνια.

Τοιούτω τρόπω, ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ ανανέωσε τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ίδρυσε την Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας για την μόρφωση του κλήρου, συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των μελών της Ιεράς Συνόδου με την επανενεργοποίηση, μετά από 800 χρόνια, των παλαιών επισκοπικών κέντρων και ίδρυσε ταμείον για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών ζωής για τους φτωχούς κληρικούς της Εκκλησίας της Κύπρου.

Πιστός στην προσευχή του Κυρίου ἵνα πάντες ἓν ὦσιν (Κατά Ιωάννην 17, 21), ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ υπήρξε εξαιρετικός προστάτης και υποστηρικτής της πανορθοδόξου ενότητος, όπως και των προσπαθειών διαλόγου και συνεργασίας σε διαχριστιανικό και διαθρησκειακό επίπεδο.

Ήταν πολύ δραστήριος στις Συνάξεις των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Κρήτη (2016).

Συνάμα, επέδειξε αδελφική και φιλική στάση προς την Ορθόδοξο Εκκλησία της Ρουμανίας όπως και προς τον ρουμανικόν λαόν, γενικά. Επίσης, έδειξε ποιμαντορική και πατρική αγάπη προς τους ορθόδοξους Ρουμάνους που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο, ειδικά προς τον εκπρόσωπό μας, τον Πατέρα Ματθαίο Πέτρο.

Περαιτέρω, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ δέχθηκε με μεγάλη χαρά πολλούς Ρουμάνους κληρικούς οι οποίοι, με την ευλογία μας, λειτουργούν σε ενορίες της Εκκλησίας της Κύπρου, και έτσι έγινε αληθινό παράδειγμα συνεργασίας και αδελφικής ορθόδοξης αλληλοβοηθείας.

Για όλα όσα εκπροσώπησε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄, ο εν Χριστώ μας αδελφός, για ολόκληρη την Ορθοδοξία και για την συνεργασία μεταξύ των λαών, αποτίουμε σήμερα ταπεινό φόρο ευγνωμοσύνης και προσευχόμαστε στον Κύριον μας Ιησούν Χριστον, ο αιώνιος Αρχιερεύς, ίνα αναπαύσει την ψυχή αυτου εν τω φωτί, τη ειρήνη και τη αγάπη της Παναγίας Τριάδος.

Χρυσοστόμου, του Μακαριστού, Αρχιεπισκόπου Κύπρου Αιωνία η μνήμη αυτού!

† Δανιηλ
Πατριάρχης της Ορθοδόξου Ρουμανικής Εκκλησίας