Πατριάρχης Πορφύριος: Δεν είμαι πολιτικός, η εκκλησία χτίζει γέφυρες

Του Mladen Aleksic

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είχε ο νέος Πατριάρχης της Σερβίας κ. Πορφύριος.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, ο Πατριάρχης Σερβίας ευχαρίστησε τον πρόεδρο Βούτσιτς, για την παρουσία του στην ενθρόνισή του και για το λόγο που του απηύθυνε.

«Πρώτα απ’ όλα, τονίζω ότι δεν είμαι πολιτικός, όχι επειδή δεν έχω σχέση με την πολιτική, αλλά επειδή πιστεύω ότι η εκκλησία είναι ένας οργανισμός που πρέπει να έχει ως στόχο το χτίσιμο γεφυρών και την υπέρβαση της πόλωσης» δήλωσε ο Πατριάρχης Πορφύριος.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ως ποιμένες προς όφελος του λαού μας και όχι εις βάρος των άλλων. Μόνο μέσω του διαλόγου μπορούμε να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο και να αναγνωρίσουμε τις αξίες του άλλου και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε μια προϋπόθεση για την υπέρβαση των πειρασμών και των παρεξηγήσεων, που δυστυχώς υπάρχουν πολλές», είπε ο Πατριάρχης.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι μίλησαν για τον σερβικό λαό και την εκκλησία και συμφώνησαν ότι «το κράτος θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση των ναών και των ιερών, εκεί όπου η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία λειτουργεί, στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, ειδικά σε περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας» επεσήμανε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Η σχέση μεταξύ κράτους και εκκλησίας είναι πολύ σημαντική. ότι Όταν το κράτος και η Εκκλησία έχουν τον ίδιο στόχο και όταν συνεργάζονται τότε η Σερβία μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην Ευρώπη», σημείωσε ο Πρόεδρος Βούτσιτς.