Πατριάρχης Μόσχας: Βάζει το Κρεμλίνο πάνω και από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Ούτε τον θάνατο δεν σέβεται ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, μη διστάζοντας να εκμεταλλευτεί την εκδημία ενός Προκαθημένου Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, αυτή της Κύπρου, προκειμένου να δηλώσει για άλλη μία φορά την αντίθεσή του στην Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, τη στιγμή μάλιστα που μαίνεται για όγδοο μήνα ο πόλεμος της Ρωσίας έναντι της γειτονικής της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο… συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, αναφέρει χαρακτηριστικά πως τα τελευταία χρόνια της θητείας του μακαριστού Ιεράρχη “αμαυρώθηκαν” από την “μονομερή αναγνώριση από την πλευρά του των σχισματικών στην Ουκρανία”.

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο προσωρινά ασκών χρέη του προϊσταμένου του γραφείου Τύπου του Πατριάρχη Κύριλλου, Β. Λεγκόιντα, ο Πατριάρχης “προσεύχεται υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κεκοιμημένου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, για να του συγχωρεθούν οι αμαρτίες του, εκούσιες τε και ακούσιες”.

Στη συνέχεια, κατά τον Β. Λεγκόιντα, ο Πατριάρχης Κύριλλος “λυπάται που τα τελευταία χρόνια της θητείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στον θρόνο των Προκαθημένων της Εκκλησίας της Κύπρου αμαυρώθηκαν από τη μονομερή αναγνώριση από την πλευρά του των σχισματικών στην Ουκρανία, κάτι που είχε αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου”.

Διαβάστε το μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας

Στις 7 Νοεμβρίου 2022 εξεδήμησε προς Κύριον διανύων το 82ο έτος της ηλικίας του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β᾿.

Όπως ενημέρωσε ο προσωρινά ασκών χρέη του προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Β. Λεγκοΐντα, ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος προσεύχεται υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κεκοιμημένου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, για να του συγχωρεθούν οι αμαρτίες του, εκούσιες τε και ακούσιες.

Ταυτοχρόνως, κατά τον Β. Λεγκοΐντα, ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος λυπάται που τα τελευταία χρόνια της θητείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στον θρόνο των Προκαθημένων της Εκκλησίας της Κύπρου αμαυρώθηκαν από τη μονομερή αναγνώριση από την πλευρά του των σχισματικών στην Ουκρανία, κάτι που είχε αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου, αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών.