Πατριάρχης Μόσχας: Το λαμπερό πνεύμα του Πατριάρχη Νεοφύτου θα παραμείνει στην καρδιά μου

Τα θερμά συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ. Κύριλλος μετά την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεόφυτου στις 13 Μαρτίου.

«Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνεργασία του με τη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας, όπου άνθισαν τα θεολογικά και μουσικά του ταλέντα», τόνισε ο Ρώσος Πατριάρχης στην ανακοίνωσή του.

«Θυμάμαι με νοσταλγία τις αδελφικές συζητήσεις με τον Πατριάρχη Νεόφυτο, του οποίου το λαμπερό πνεύμα θα παραμείνει για πάντα στην καρδιά μου», πρόσθεσε.

Τέλος, ευχήθηκε: «Είθε ο φιλεύσπλαχνος Θεός να χαρίσει στον πιστό δούλο Του ανάπαυση μεταξύ των δικαίων, όπου δεν υπάρχει πόνος, θλίψη ή αναστεναγμός, αλλά αιώνια ζωή».

Διαβάστε την πλήρη ανακοίνωση του Πατριάρχη Μόσχας:

Εκ μέρους ολόκληρης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την εκδημία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεόφυτου.

Με την προσωπική του ευσέβεια, την ακλόνητη αφοσίωσή του στην Εκκλησία του Χριστού και την πολυετή διακονία του στον πνευματικό αμπελώνα της Βουλγαρικής Ορθοδοξίας, ο μακαριστός Πατριάρχης απέκτησε αξιοζήλευτη φήμη, αφήνοντας πίσω του αξιοσέβαστη παρακαταθήκη.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνεργασία του με τη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας, όπου άνθισαν τα θεολογικά και μουσικά του ταλέντα. Μετά την εκλογή του στον Πατριαρχικό θρόνο, ο Πατριάρχης Νεόφυτος πραγματοποίησε αρκετές επισκέψεις στα σύνορα της Ρωσικής Εκκλησίας, προσεγγίζοντας τους πιστούς μας με ειλικρινή αγάπη και βαθύ σεβασμό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα το 2013, τέλεσε τον αγιασμό κατά την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του ναού του Αγίου Κυπριανού, Μητροπολίτη Κιέβου, Μόσχας και πάσης Ρωσίας. Επιπλέον, μέσω της ενεργού συμμετοχής του, οι Εκκλησίες μας τίμησαν από κοινού τον Άγιο Σεραφείμ (Σόμπολεφ), Αρχιεπισκόπου Μπογκουτσάρ.

Θυμάμαι με νοσταλγία τις αδελφικές συζητήσεις με τον Πατριάρχη Νεόφυτο, του οποίου το λαμπερό πνεύμα θα παραμείνει για πάντα στην καρδιά μου.

Είθε ο φιλεύσπλαχνος Θεός να χαρίσει στον πιστό δούλο Του ανάπαυση μεταξύ των δικαίων, όπου δεν υπάρχει πόνος, θλίψη ή αναστεναγμός, αλλά αιώνια ζωή.

Αιώνια και ευλογημένη μνήμη στον μακαριστό Πατριάρχη Νεόφυτο!

Με αγάπη εν Χριστώ,

Κύριλλος, Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μενύκτας