Πατριάρχης Μόσχας: Παρά τη στρατιωτική υπεροχή της Δύσης, οι στόχοι τους δεν επιτεύχθηκαν

«Είμαστε βαθιά λυπημένοι από τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Crocus City Hall πριν από λίγες ημέρες. Αυτή η εγκληματική πράξη στόχευε το έθνος μας και τον λαό μας, με στόχο να σπείρει το φόβο, τον διχασμό και να διαταράξει τον συνδετικό ιστό της κοινωνίας και του κράτους μας», δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος στο έκτακτο συνέδριο του Παγκόσμιου Ρωσικού Λαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2024.

Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης Κύριλλος εξέφρασε τη λύπη του για το τραγικό συμβάν, επιτιθέμενος παράλληλα και στη Δύση. Τόνισε ακόμη την “ανεξαρτησία της Ρωσίας από εξωτερικές επιρροές και το δικαίωμά της να υποστηρίζει τις παραδόσεις και τις αξίες της”.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ΝΑΤΟ, με αφορμή την επέτειο της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Ο Πατριάρχης Μόσχας καταδίκασε “την κατάχρηση των δημοκρατικών ιδανικών για να δικαιολογούνται στρατιωτικές επεμβάσεις. Υπενθυμίζεται ότι μετράμε περισσότερο από δύο χρόνια πλέον από την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία ο Πατριάρχης Κύριλλος στηρίζει και έχει ευλογήσει ουκ ολίγες φορές.

Διαβάστε τη δήλωση του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλου

Ο Πατριάρχης Μόσχας υπογράμμισε την ανθεκτικότητα και την ενότητα που επιδεικνύει ο ρωσικός λαός απέναντι στις αντιξοότητες. Τόνισε την ενθαρρυντική επίδειξη αλληλεγγύης, της ηθικής και της ενσυναίσθησης μέσω πράξεων συμπόνιας, όπως η αιμοδοσία και η οικονομική βοήθεια προς τα θύματα.

«Η καταδίκη αυτής της θηριωδίας υπήρξε ομόφωνη, με άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα να εκφράζουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους. Χιλιάδες έχουν αψηφήσει τη βροχή για να δώσουν αίμα για τους τραυματίες, ενώ άλλοι έχουν κάνει δωρεές για να βοηθήσουν τα θύματα. Επιπλέον, αρκετές εγχώριες τράπεζες έχουν δεσμευτεί να διαγράψουν τα χρέη για όσους επλήγησαν από την τραγωδία», είπε.

«Αυτές οι πράξεις συμπόνιας και γενναιοδωρίας αποτελούν απόδειξη της βαθιάς κοινωνικής αλληλεγγύης, της ηθικής ωριμότητας και της ενσυναίσθησης που χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας. Χρησιμεύουν ως ισχυρή ένδειξη της συλλογικής ηθικής συνείδησης του λαού μας, αναδεικνύοντας την ακλόνητη δέσμευσή μας ο ένας στον άλλο απέναντι στις αντιξοότητες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ευρύτερο πλαίσιο των γεωπολιτικών προκλήσεων, ο Πατριάρχης τόνισε τον αγώνα της Ρωσίας να διατηρήσει την πνευματική και πολιτιστική της ταυτότητα εν μέσω παγκόσμιων πιέσεων. Επανέλαβε τη σημασία της πραγματικής κυριαρχίας, τονίζοντας την ανεξαρτησία της Ρωσίας από εξωτερικές επιρροές και το δικαίωμά της να υποστηρίζει τις παραδόσεις και τις αξίες της.

Αναφερόμενος στην επέτειο της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, ο Πατριάρχης Κύριλλος καταδίκασε την κατάχρηση των δημοκρατικών ιδανικών για να δικαιολογήσει στρατιωτικές επεμβάσεις. Επαίνεσε το σθένος του σερβικού λαού και την ακλόνητη πίστη στον Θεό.

«Συνειδητοποίησα έκπληκτος ότι ιδανικά όπως η «δημοκρατία», η «ελευθερία», τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και το «διεθνές δίκαιο» χάνουν τη σημασία τους όταν αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία επιλέγουν να τα αγνοήσουν εντελώς. Παρά τη συντριπτική στρατιωτική δύναμη που ανέπτυξαν τα δυτικά έθνη, οι στόχοι τους δεν επιτεύχθηκαν.

Αυτή η αποτυχία αποδίδεται στην ακλόνητη πίστη του σερβικού λαού, την αφοσίωσή του στον Χριστό και την Εκκλησία και τη βαθιά ριζωμένη προσκόλλησή του στις εθνικές παραδόσεις. Αυτές οι πνευματικές αξίες συνεχίζουν να αποτελούν τροφή για τους αδελφούς και τις αδελφές μας, δίνοντάς τους δύναμη και παρηγοριά εν μέσω αντιξοοτήτων », τόνισε ο Πατριάρχης.

Επιπλέον, ο Πατριάρχης Κύριλλος προειδοποίησε για τις προσπάθειες εκμετάλλευσης των διαιρέσεων και των θρησκευτικών διαφορών στο εσωτερικό της Ρωσίας. Τόνισε τη σημασία της προώθησης της ενότητας και της συνεργασίας μεταξύ Ορθοδόξων Χριστιανών και Μουσουλμάνων ως προπύργιο έναντι σε εξωτερικές απειλές.

Τέλος, ο Πατριάρχης Κύριλλος επανέλαβε τη δέσμευση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη διατήρηση της ενότητας του ρωσικού λαού και την προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου.

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μενύκτας