Πατριάρχης Μόσχας: Ο Βαρθολομαίος δεν λειτουργούσε με δική του βούληση

του Κώστα Ονισένκο

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σημερινές δηλώσεις του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου, προκαθήμενου της Ρωσικής Εκκλησίας, στρεφόμενες κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Σε μια προσπάθεια να αναδείξει τον εαυτό του ως προστάτη όλων των ορθοδόξων, μεταξύ των οποίων -όπως τόνισε ο ο ίδιος- και της Ελλάδας, ο Ρώσος Πατριάρχης έχει περάσει πλέον σε ένα νέο επίπεδο επιχειρηματολογίας.

Ο Πατριάρχης Μόσχας υποστήριξε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης λειτούργησε εξαιτίας εξωτερικής πίεσης και όχι βάσει προσωπικής του απόφασης, βασισμένης στους Εκκλησιαστικούς Κανόνες και στην επικρατούσα κατάσταση. Ο Πατριάρχης Μόσχας μάλιστα απαντάει στον εαυτό του λέγοντας ότι η «εξωτερική πίεση» που δήθεν δέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν δικαιολογεί τις πράξεις του, καθώς άλλοι Πατριάρχες δεν υπέκυψαν σε πιέσεις που είχαν δεχθεί.

Οι επίμαχες δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια τελετή απονομής εκκλησιαστικών τιμητικών διακρίσεων στον επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτη Ιλαρίωνα και άλλων στελεχών του συγκεκριμένου τμήματος. Απ’ ό,τι φαίνεται, ακριβώς αυτό το τμήμα της Ρωσικής Εκκλησίας βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της επίθεσης κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και άλλων Εκκλησιών.

«Θα επιτρέψω στον εαυτό μου να πω έτσι, διότι γνωρίζω καλά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Μάλλον δεν ενεργούσε με τη δική του λογική, ούτε με δική του βούληση» είπε ο Κύριλλος και συνέχισε: «Και πώς εμείς ενεργούσαμε διαφορετικά, ζώντας σε αθεϊστικό κράτος; Δεν θα μας φοβίσετε με κανένα φόβητρο, διήλθαμε διαμέσου των πάντων και δεν διακόψαμε κοινωνία ούτε με μία τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία…», αναφερόμενος αφενός στις δυσκολίες που είχε η Ρωσική Εκκλησία κατά τη διάρκεια της ΕΣΣΔ αλλά με έμμεση αναφορά στο ενδεχόμενο η Ρωσία -εξαιτίας των πράξεών της- να βρεθεί απομονωμένη από την υπόλοιπη ορθοδοξία.

Ο Πατριάρχης Μόσχας θέλησε να δείξει ότι σέβεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και με αυτόν τον τρόπο να ισχυριστεί ότι προσπαθεί να προστατέψει την ορθοδοξία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στην πραγματικότητα δηλαδή προσπαθεί να δείξει ότι η επίθεση της Ρωσικής Εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει προκληθεί εξαιτίας ενός και μόνο ανθρώπου, του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Μεταξύ των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως υπήρξαν μάρτυρες και ομολογητές, ένας εξ αυτών – ο Πατριάρχης Γρηγόριος – κρεμάσθηκε στις πύλες του Πατριαρχείου. Η Κωνσταντινούπολη πάντοτε αποτελούσε για εμάς έπαλξη της Ορθοδοξίας», είπε ο Κύριλλος.

«(…) Διότι και στην Ελλάδα, και σε άλλες χώρες, που βρίσκονται υπό την επιρροή του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, διαβιούν οι αδελφοί και αδελφές μας, ευσεβείς μοναχοί και μοναχές και για εμάς είναι μεγάλη θλίψη, που εξαιτίας των σφαλμάτων του ενός, υποφέρουν άλλοι», τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας, επιχειρώντας  να δείξει στο εσωτερικό ακροατήριο ότι έχει ισχύ στον ορθόδοξο κόσμο.

Τέλος ο Πατριάρχης Μόσχας κατηγόρησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως σχισματικό λέγοντας πως «ανθρωπίνως αγωνιούμε πολύ, που σήμερα ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως προσχώρησε στο σχίσμα, διότι κοινώνησε μαζί με τους σχισματικούς και αναγνώρισε τους αυτοχειροτόνητους, όσους δεν διαθέτουν έγκυρη χειροτονία, ως κανονικούς αρχιερείς». Αυτό είναι μια δήλωση που, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αναμένεται να «επισημοποιηθεί» από την Ρωσική Εκκλησία στην Αρχιερατική Σύνοδο που αναμένεται τον ερχόμενο Νοέμβριο.