Πατριάρχης Μόσχας: Για τον πόλεμο στην Ουκρανία φταίνε τα … gay parades!

© foto.patriarchia.ru

Ως “επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στο Ντομπάς” σχολίασε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος στο χθεσινό του κήρυγμα, τους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων στις πόλεις της Ουκρανίας.

Και μπορεί αυτό να μην αποτελεί έκπληξη, καθότι κινείται στο πνεύμα όλων των δηλώσεων του Ρώσου Προκαθημένου από την αρχή του πολέμου, ωστόσο τουλάχιστον απορία προκαλούν τα όσα ανέφερε στο ίδιο κήρυγμα, για τα αίτια του πολέμου.

Συγκεκριμένα, στο κήρυγμα του ο Πατριάρχης Μόσχας ανέφερε ότι επί οκτώ χρόνια, γίνονται προσπάθειες να καταστραφεί ό,τι ισχύει στο Ντονμπάς.

“Στο Ντονμπάς, υπάρχει απόρριψη, θεμελιώδης απόρριψη των λεγόμενων αξιών που προσφέρονται σήμερα από τις παγκόσμιες δυνάμεις. Σήμερα, υπάρχει ένα τεστ αφοσίωσης σε αυτές τις δυνάμεις. Ξέρετε ποιο είναι αυτό το τεστ; Είναι πολύ απλό και ταυτόχρονα τρομερό -είναι τα gay parades”.

Και συνεχίζει ο κ. Κύριλλος: “Οι απαιτήσεις πολλών για την πραγματοποίηση ενός gay parade, είναι μια δοκιμασία αφοσίωσης σε αυτόν τον πολύ ισχυρό κόσμο. Και γνωρίζουμε ότι εάν άνθρωποι ή χώρες απορρίψουν αυτά τα αιτήματα, οι χώρες ή οι άνθρωποι δεν θα μπουν σε αυτόν τον κόσμο, θα είναι ξένοι”.

Από την αρχή του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία, ο Πατριάρχης Κύριλλος προκάλεσε με τη στάση του, αυτή της μη καταδίκης της εισβολής και του βομβαρδισμού αμάχων.

Συχνά μάλιστα έδινε την εντύπωση ότι “ενθάρρυνε” τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου Πούτιν.

Με το κήρυγμα της Κυριακής ο Πατριάρχης Κύριλλος φαίνεται ότι υποτιμά τη νοημοσύνη των πιστών. Κυρίως των Ρώσων, στους οποίους απευθύνεται, αλλά και των Μητροπολιτών, Επισκόπων και απλών κληρικών της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, που βλέπουν τη χώρα τους να βομβαρδίζεται και τον πνευματικό τους πατέρα να τους “ενημερώνει” ότι όλα γίνονται για τα … gay parades.

Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς που όλο και περισσότεροι Επίσκοποι της Εκκλησίας του Μητροπολίτη Ονουφρίου στην Ουκρανία, ζητούν να διακοπεί η σύνδεση με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Οι γνώστες περί των εκκλησιαστικών, ασφαλώς δεν περίμεναν μια ξεκάθαρη, ξεκάθαρη καταδίκη της ρωσικής εισβολής από τον Πατριάρχη Μόσχας. Είναι γνωστή άλλωστε η σύμπλευση της εκκλησιαστικής και πολιτικής ηγεσίας στη Μόσχα.

Αυτή τη φορά όμως η ρωσική μηχανή προπαγάνδας φέρεται να “στέρεψε” από δικαιολογίες και επιχειρήματα που ίσως να μπορούσαν να σταθούν σε αντίλογο των όσων λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία.