Πατριάρχης Μόσχας: Για τον πόλεμο φταίνε το ΝΑΤΟ, η Δύση και… ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Ο Πατριάρχης Μόσχας “σπατάλησε” άλλη μια ευκαιρία που του δόθηκε προκειμένου να καταδικάσει τον πόλεμο που διεξάγει η ρωσική ηγεσία στην Ουκρανία, και δηλώνει ότι αυτή η σύγκρουση έχει στόχο “πρώτα και κύρια” την αποδυνάμωση της Ρωσίας.

Ο κ. Κύριλλος, σε απάντηση της επιστολής από τις 2 Μαρτίου του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC), Δρ. Ιοάν Σάουσα με το οποίο ζητούσε από τον Πατριάρχη της Μόσχας να μεσολαβήσει ώστε να σταματήσει ο πόλεμος, κάθε άλλο παρά καθησύχασε τον συνομιλητή του.

Ο Ρώσος Πατριάρχης στην επιστολή του εμφανίζεται αμετανόητος και επισημαίνει ότι η προέλευση της αντιπαράθεσης βρίσκεται στις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας, και συγκεκριμένα στην επέκταση του ΝΑΤΟ.

Με εκφράσεις και επιχειρήματα που θα περιμένει κανείς να ακούσει από τα στελέχη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο λόγος του Πατριάρχη Μόσχας κάθε άλλο παρά ενωτικός και θεολογικός μπορεί να χαρακτηριστεί.

Στο αντιδυτικό του παραλήρημα δεν ξεχνάει να καταφερθεί εναντίον και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον οποίο κατηγορεί για εκκλησιαστικό σχίσμα, το οποίο σκοπό είχε -και αυτό, όπως και οι προσπάθειες της Δύσης συνολικά- να μετατρέψουν τους Ουκρανούς σε εχθρούς της Ρωσίας.

Παραβλέποντας ότι αυτή τη στιγμή πεθαίνουν Ουκρανοί άμαχοι από τους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων και χωρίς να εκφέρει έναν λόγο συμπόνοιας, ο Πατριάρχης Μόσχας δηλώνει ότι οι κυρώσεις της Δύσης έναντι της Ρωσίας θα πλήξουν όχι μόνο τους ηγέτες αλλά και τον ρωσικό λαό, εξαιτίας “της ρωσοφοβίας που εξαπλώνεται σε όλο τον δυτικό κόσμο με πρωτοφανή ρυθμό”.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο Πατριάρχης Κύριλλος τονίζει πως η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν ξεκίνησε τώρα. “Πιστεύω ακράδαντα ότι οι εμπνευστές της δεν είναι οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που προέρχονται από την ίδια κολυμβήθρα του Κιέβου και είναι ενωμένοι με κοινή πίστη, κοινούς Αγίους και προσευχές και μοιράζονται κοινή ιστορική μοίρα”.

Και προσθέτει λέγοντας ότι “η προέλευση της αντιπαράθεσης βρίσκεται στις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. “Μέχρι τη δεκαετία του 1990 είχε υποσχεθεί στη Ρωσία ότι η ασφάλεια και η αξιοπρέπεια της θα γινόταν σεβαστές. Ωστόσο, όσο περνούσε ο καιρός, οι δυνάμεις που θεωρούσαν τη Ρωσία ως εχθρό τους, ήρθαν πιο κοντά στα σύνορα της. Χρόνο με τον χρόνο, μήνα με τον μήνα, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ενίσχυαν την στρατιωτική τους παρουσία, αγνοώντας τις ανησυχίες της Ρωσίας ότι αυτά τα όπλα μπορεί κάποια μέρα να χρησιμοποιηθούν εναντίον της”.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, πλήρως ευθυγραμμισμένος στο αφήγημα της ρωσικής κυβέρνησης για τα αίτια του πολέμου, τονίζει στην επιστολή του ότι το πιο τρομερό πράγμα (που έκανε η Δύση) δεν είναι τα όπλα, αλλά η προσπάθεια να επανεκπαιδεύσει, να μετατρέψει τους Ουκρανούς και τους Ρώσους που ζουν στην Ουκρανία, σε εχθρούς της Ρωσίας.

“Τον ίδιο σκοπό επιδίωξε και το εκκλησιαστικό σχίσμα που δημιουργήθηκε από τον Πατριάρχη Κωσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο το 2018. Έχει πλήξει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.