Πατριαρχης Μόσχας: Δωρίζει εικόνα της Παναγίας στον στρατό για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας

Η χρήση των συμβόλων της Εκκλησίας στον αγώνα των Ρώσων να κατακτήσουν την Ουκρανία συνεχίζεται.

Αυτή τη φορά ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ο αρχηγός της ρωσικής εθνοφρουράς Βίκτορ Ζολότωφ εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για μια «γοργή» νίκη έναντι των Ουκρανών σε μια εικόνα της Παναγίας, την οποία δώρισε ο Πατριάρχης στον Ζολότωφ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής θείας λειτουργίας.

«Πιστεύουμε η εικόνα αυτή θα προστατεύσει το ρωσικό στρατό και θα φέρει τη νίκη μας πιο κοντά» είπε ενώπιον του Πατριάρχη Κύριλλου στο Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, ο ανώτατος στρατιωτικός. Όπως σημείωσε «δεν πάνε τα πράγματα όσο γρήγορα θα θέλαμε».

Ο διοικητής δικαιολόγησε την “καθυστέρηση” γιατί όπως σημείωσε στον Πατριάρχη «οι ναζί (σ.σ. εννοώντας τους Ουκρανούς) κρύβονται πίσω από αμάχους, ηλικιωμένους, παιδιά».

Όπως τόνισε πρόσφατα και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος «οι Ρώσοι πρώτα κάνουν τον σταυρό τους και μετά σκοτώνουν». Συνεχίζοντας να επικαλούνται την πίστη στον Θεό για έναν απώτερο στόχο, δήθεν «ευλογημένο» από την Εκκλησία.

Στο κήρυγμα του μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης Μόσχας καταφέρθηκε εναντίον των Ουκρανών που χαρακτηρίζουν το Πατριαρχείο Μόσχας “εκκλησία των κατακτητών”, κάτι που το θεωρεί βλάσφημο και υβριστικό.

Αναφερόμενος ακόμη σε όσες Μητροπόλεις της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας πήραν την απόφαση να μην μνημονεύουν τον Κύριλλο, υπογράμμισε πως «αυτό γίνεται λόγω φόβου».

“Πρέπει να θυμόμαστε ότι όλοι ανήκουμε στη Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, την ίδια Εκκλησία που βρίσκεται και στη Μόσχα και στο Κίεβο”, αρνούμενος να αποδεχτεί την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας και την αποδέσμευσή της από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Κάνει πάλι λόγο για εξωτερικές πιέσεις και “ξένες προς την Εκκλησία δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν την πνευματική ενότητα των λαών μας. Όταν κάποιος από φόβο αρνείται να μνημονεύσει τον Πατριάρχη, τότε αυτό είναι ένδειξη αδυναμίας. Δεν με προσβάλει”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στον πόλεμο, μιλά για “πολιτικές διεργασίες, οι οποίες ελπίζουμε σύντομα θα περάσουν”, και προσεύχεται για την Εκκλησία του Μητροπολίτη Ονουφρίου.

Επανέλαβε δε για άλλη μια φορά την προσευχή του να προστατεύει ο Θεός όλους όσους βρίσκονται στη ρωσική γη, “η οποία περιλαμβάνει πλέον τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία”.