Πατριάρχης Μόσχας: Δεν κατονομάζει την εισβολή, απευθύνει έκκληση να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων

Μήνυμα προς τους Ιεράρχες, τον κλήρο και τους πιστούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απηύθυνε ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος.

Ο Πατριάρχης τονίζει πως “ως προκαθήμενος μιας Εκκλησίας της οποίας το ποίμνιο βρίσκεται στη Ρωσία, στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, συμπονώ βαθύτατα όλους όσοι επηρεάζονται από την τραγωδία”.

Αφού αποφεύγει να κατονομάσει τα όσα έλαβαν χώρα -εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας- καλεί “όλα τα μέρη της σύγκρουσης” να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

Σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι ο ρωσικός και ο ουκρανικός λαός έχουν κοινή ιστορία αιώνων, που χρονολογείται πίσω στο Βάπτισμα των Ρως από τον Πρίγκιπα Άγιο Βλαδίμηρο.

“Πιστεύω ότι αυτή η θεόδοτη συγγένεια θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι διχασμοί και οι διαφωνίες που έχουν προκύψει και οδήγησαν στην τρέχουσα σύγκρουση”, σημειώνει ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Και προσθέτει: “καλώ όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας να κάνει μια ιδιαίτερη, θερμή προσευχή, για την ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης.

Είθε ο Πανάγαθος Κύριος, με τη μεσιτεία της Παναγίας ­Θεοτόκου και όλων των Αγίων, να διαφυλάξει τους Ρώσους, Ουκρανούς και άλλους λαούς που ενώνονται πνευματικά από την Εκκλησία μας”.