Πατριάρχης Μόσχας: Δεν μπορεί να κολλήσει κάποιος κορονοϊό μέσω της Θείας Κοινωνίας

Του Κώστα Ονισένκο

Ο Πατριάρχης Μόσχας τόνισε πως δεν μπορεί να κολλήσει κάποιος κορονοϊό μέσω των ιερών δώρων κατά τη διάρκεια της Θείας Κοινωνίας, σε δήλωσή του που έγινε πριν από τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά από την πανδημία, που η Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων και όχι με τηλεδιάσκεψη.

“Δεν αμφισβητούμε σε καμία περίπτωση την θεραπευτική δύναμη των Ιερών Μυστηρίων του Χριστού! Και απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι, μετά την Κοινωνία οι διάκονοί μας καταναλώνουν τα Αγία Δώρα από κοινό σκεύος και κανένας τους δεν ασθένησε και δεν πρόκειται να ασθενήσει.

Και εκεί που δεν υπάρχουν οι διάκονοι, (το κάνουν) ιερωμένοι, μεταξύ των οποίων και ο ανάξιος σας Πατριάρχης και Προκαθήμενος, όταν τελεί την Θεία λειτουργία στον δικό του ναού του Χριστού.

Και εκεί υπάρχουν ενορίτες που κοινωνούν και μετά την Θεία λειτουργία – καθώς λειτουργώ χωρίς διάκονο, καταναλώνω τα Ιερά Δώρα χωρίς καμία αμφιβολία, με πλήρη σιγουριά ότι κοινωνώ με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, κοινωνούμε με μεγάλο ιερό, το οποίο δεν υπόκειται σε καμία μόλυνση, κανένα κακό…”.

Αξίζει να σημειώσουμε ωστόσο, ότι στην Ρωσική Εκκλησία διευκρίνισαν πως ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού από τον Μάρτιο ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας περισσότεροι από 100 ιερείς έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της συγκεκριμένης ασθένειας.