Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Ὁ Θεὸς ἡμῶν καταφυγὴ καὶ δύναμις, βοηθὸς ἐν θλίψεσι

Την Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 έλαβε χώρα η από δεκαετιών καθιερωμένη Συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ κ. Ρούβιν Ρίβλιν και των θρησκευτικών και εκκλησιαστικών Αρχηγών εις το Κράτος του Ισραήλ.

Κατά την Συνάντηση αυτή, στο πλαίσιο των μέτρων του covid 19, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος απευθύνθηκε στα Αγγλικά στον Πρόεδρο κ. Ρίβλιν εξ ονόματος των Χριστιανικών Εκκλησιών του κράτους του Ισραήλ.

Διαβάστε το μεταφρασμένο, από την Orthodoxtimes.gr, κείμενο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, το οποίο απηύθυνε στον Πρόεδρο κ. Ρίβλιν:

Σας ευχαριστούμε, κύριε Πρόεδρε, τους χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές μας για αυτήν την περίοδο των γιορτών, στην οποία οι παραδόσεις της αβρααμικής πίστης εκπέμπουν φως και ζωή. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, κατά την οποία πολλοί υποφέρουν τόσο στους Αγίους Τόπους όσο και σε όλο τον κόσμο, παραμένει καθήκον όλων μας να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην ελπίδα που δίνει αυτή η περίοδος των γιορτών.

Θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία, για να σας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, κύριε Πρόεδρε, για τη σταθερή υποστήριξή σας στον πολυεθνικό, πολυπολιτισμικό, πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ και των Αγίων Τόπων. Η δέσμευσή σας για την ευημερία και την ακεραιότητα της χριστιανικής παρουσίας αποτελεί σπουδαία στήριξη, ειδικά όσο αντιμετωπίζουμε συνεχείς προκλήσεις από εκείνους που δεν κατανοούν τον πραγματικό χαρακτήρα των Αγίων Τόπων.

Εκτιμούμε ειλικρινά την προσωπική ανησυχία που εκφράσατε μιλώντας προσωπικά σε κάθε έναν από τους επικεφαλής των Εκκλησιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε αυτήν την εορταστική περίοδο ειρήνης και καλής θέλησης, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι ο καλύτερος δυνατός χάρτης πορείας, για ένα μέλλον της ευημερίας για όλους τους λαούς, είναι ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός. Συμμεριζόμαστε την ανησυχία σας, κύριε Πρόεδρε, για τα αυξανόμενα περιστατικά ριζοσπαστικής δράσης στους Αγίους Τόπους, όπως είδαμε πιο πρόσφατα στην Εκκλησία της Γεθσημανής. Ωστόσο, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μπορούν να επιλυθούν μέσα από τον διάλογο. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση προσέχοντας εκείνους που επιθυμούν να ανατρέψουν την ακεραιότητα στη ζωή που μοιραζόμαστε από κοινού, όπου οι τρεις αβρααμικές παραδόσεις επιτρέπεται να συνυπάρχουν και να ευδοκιμούν.

Οι Άγιοι Τόποι επλήγησαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πολλές χιλιάδες προσκυνητές δεν μπορούν να είναι μαζί μας, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής περιόδου. Αυτό μας δημιουργεί τόσο πνευματικές όσο και οικονομικές δυσκολίες. Βέβαια, δεν χάνουμε την ελπίδα μας και ξέρουμε ότι ο Παντοδύναμος Θεός μάς στηρίζει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Ὁ Θεὸς ἡμῶν καταφυγὴ καὶ δύναμις, βοηθὸς ἐν θλίψεσι ταῖς εὑρούσαις ἡμᾶς σφόδρα.

Δια τούτο δεν θα φοβηθώμεν και τώρα, έστω και αν συγκλονίζεται εκ θεμελίων όλη η γη, και βουνά ολόκληρα αποσπώνται και βυθίζωνται στο μέσον των ωκεανών.» (Ψαλμός 45 [46]: 1-3).

Ανυπομονούμε όλοι να έρθει η Πρωτοχρονιά, η οποία θα αποτελέσει περίοδος ανάκαμψης και αναγέννησης. Θα γυρίσουμε στην παλιά ζωή και οι τοπικές κοινότητες, καθώς και όσοι έρχονται για προσκύνημα, θα έχουν ξανά φυσιολογική ζωή. Χαιρετίζουμε τα ενθαρρυντικά νέα για το νέο εμβόλιο κατά του COVID-19.

Θα θέλαμε να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στο Γραφείο Χριστιανικών Κοινοτήτων (Office for Christian Communities), στον κ. Sezar Marjieh και τους συναδέλφους του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειές τους και το συντονισμό που παρήχαν.

Ατενίζουμε το μέλλον με την ελπίδα αυτής της ιερής περιόδου και δράττομαι της ευκαιρίας, κύριε Πρόεδρε, για να ευχηθώ σε εσάς και την οικογένειά σας καλή χρονιά! Ο Θεός να ευλογεί το έργο σας για όλους τους λαούς των αγαπημένων μας Αγίων Τόπων.