Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Η Χριστιανική Κοινότητα στα Ιεροσόλυμα υποφέρει από εγκλήματα μίσους

Αποστολή από το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων υπό τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και με την συνοδεία των Αρχηγών των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ διοργάνωσε μικρή δεξίωση στο ξενοδοχείο Imperial στην Πύλη του Δαβίδ, για να πανηγυρίσουν τον στόχο της ευρείας θετικής επιρροής των Χριστιανών στην Αγία Γη και να απευθύνουν έκκληση για την προστασία της Χριστιανικής Συνοικίας στην Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων.

Κατά τη διάρκεια της προσφώνησής Του, ο Πατριάρχης της Αγίας Πόλεως υπογράμμισε ότι η διοργάνωση αυτή της τελετής στο ξενοδοχείο Imperial στοχεύει στο να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο, ότι το Πατριαρχείο δεν θα παραιτηθεί και δεν θα υποχωρήσει από το να εξασκήσει το θεόσδοτο δικαίωμά του να υπερασπίζεται την ιδιοκτησία του· να δείξει ότι ο αγώνας της υπερασπίσεως της ιδιοκτησίας στην Πύλη του Δαβίδ είναι ένα υπαρξιακό θέμα για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ότι όλες οι Εκκλησίες της Αγίας Γης στηρίζουν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σε αυτή τη μάχη.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος ο Γ’ είπε: «οι ριζοσπαστικοί είναι η πραγματική απειλή, επειδή στα χέρια τους η Χριστιανική Κοινότητα στα Ιεροσόλυμα υποφέρει από εγκλήματα μίσους, καθώς υφίσταται και ύπουλες τακτικές εκφοβισμού και συστηματικές απόπειρες να μειώσουν την ικανότητα των Χριστιανών να παραμείνουν στις ιστορικές αυτών εστίες και συνοικίες».

«Οι διαρκείς προσπάθειες μας για την ευημερία όλου του λαού μας άνευ διακρίσεως εγείρει προκλήσεις και απειλές εναντίον της Χριστιανικής Κοινότητας, ολοένα και περισσότερο σοβαρές και ανησυχητικές. Εκ μιας δραστηριότητας απειλείται όχι μόνον η Χριστιανική Κοινότητα, αλλά και η σταθερότητα και η υγεία ολόκληρης της Κοινωνίας μας».

«Ο αριθμός των Χριστιανών στην Αγία Γη έχει μειωθεί σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα, λόγω του ότι αυτοί εξωθούνται μακράν των εστιών αυτών υπό ποικίλων παραγόντων, οικονομικών δυσκολιών, απώλειες ευκαιριών, γραφειοκρατικών προκλήσεων βίας και βανδαλισμού ιδιοκτησίας. Οι Χριστιανοί τώρα αποτελούν το 1% του πληθυσμού της Αγίας Γης, έναντι του 12% προ ενός αιώνα».

Την δεξίωση παρακολούθησαν οι Γενικοί Πρόξενοι των Ευρωπαϊκών κρατών στα Ιεροσόλυμα, Ελλάδας, Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η θερμή ατμόσφαιρα της σεμνής δεξιώσεως προσέλκυσε λαό από την χριστιανική Κοινότητα της Παλαιάς Πόλεως των Ιεροσολύμων, ο οποίος λαός είχε την ευκαιρία να συγχαρεί τους Αρχηγούς των Εκκλησιών επί τη εορτή των Χριστουγέννων και να δείξει την υποστήριξή του στο Πατριαρχείο στον αγώνα του για την υπεράσπιση της ιδιοκτησίας στην Πύλη του Δαβίδ, συμπεριλαμβανομένου του φιλοξενούντος την δεξίωση ξενοδοχείου Imperial.

Η δεξίωση άρχισε με σύντομο προσφώνηση του ενοικιαστού του ξενοδοχείου κ. Abu Al-Walid Dajani, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, ιδιαιτέρως τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο για την αμείωτο στήριξη προς το ξενοδοχείο στον συνεχή αγώνα του εναντίον των Ισραηλινών ριζοσπαστικών ομάδων, οι οποίες στοχεύουν στην εκκένωση της ιδιοκτησίας.

Στο τέλος των ομιλιών, οι Αρχηγοί των Εκκλησιών αντήλλαξαν Χριστουγεννιάτικους χαιρετισμούς με τους Προξένους, υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα του πανηγυρισμού και της αγαλλιάσεως εκ της εορτής της Γεννήσεως του Χριστού, και κατανοώντας τα διδάγματα, τα οποία διδάσκει η Γέννηση του Χριστού, αντιλαμβανόμενοι τις ανθρωπιστικές αξίες της ζωής του Χριστού.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων