Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε τον χριστιανικό χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ και των Αγίων Τόπων

Το απόγευμα της Τρίτης 26 Οκτωβρίου 2021, οι Αρχηγοί των Τοπικών Εκκλησιών Ιεροσολύμων υπό την ιδιότητα του Συμβουλίου Εκκλησιών, και κατόπιν προτάσεως και επιμέλειας του Γενικού Προξένου της Ελλάδος κ. Ευαγγέλου Βλιώρα και φιλοξενία του Αρχιεπισκόπου της Αγγλικανικής Εκκλησίας στα Ιεροσόλυμα κ. Χουσάμ Ναούμ, παρέθεσαν δείπνο στο εστιατόριο της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Νέα Ανατολική Ιερουσαλήμ προς τιμήν των Προξένων των κρατών, των συνδεομένων μετά του Προσκυνηματικού Καθεστώτος: (CORPS CONSULAIRE DE JERUSALEM), Ελλάδος, Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Βελγίου, Σουηδίας, Τουρκίας και Βατικανού.

Τους συνδαιτημόνας στο δείπνο καλωσόρισε ο Αγγλικανός Επίσκοπος στα Ιεροσόλυμα κ. Χουσάμ Ναούμ.

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “η αποστολή των Εκκλησιών στους Αγίους Τόπους είναι πολύ συγκεκριμένη. Έχουμε ποιμαντική ευθύνη για τους χριστιανούς που ζουν εδώ και ηθική υποχρέωση να στηρίξουμε και να συντηρήσουμε τον χριστιανικό πληθυσμό ώστε οι Χριστιανοί να παραμείνουν στους Αγίους Τόπους.”

Στην συνέχεια τόνισε, “είναι επίσης καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι ο χριστιανικός χαρακτήρας της Ιερουσαλήμ και των Αγίων Τόπων θα διατηρηθεί, γιατί ένας Άγιος Τόπος χωρίς χριστιανικό πληθυσμό θα έχανε την ακεραιότητα του. Έχουμε περαιτέρω ευθύνη να φιλοξενήσουμε και να υπηρετήσουμε τις πολλές χιλιάδες προσκυνητές που, σε κανονικούς καιρούς, έρχονται στην Ιερά Πόλη της Ιερουσαλήμ και στους Αγίους Τόπους από όλο τον κόσμο, πολλοί από αυτούς από τις χώρες που εκπροσωπείτε. Καλούμαστε και στη διακονία -τη λειτουργία- των Αγίων Τόπων, ώστε να παραμείνουν τόποι λατρείας ανοιχτοί σε όλους χωρίς διάκριση.”

Τέλος ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ευχαρίστησε του Προξένους για τη φροντίδα και την προσοχή που δίνουν στις σοβαρές ανησυχίες των χριστιανικών κοινοτήτων.