Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Αντιτιθέμεθα στον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία – Εργαζόμαστε υπέρ ειρήνης

Η Αντιπρόσωπος της Ουγγαρίας στην Ραμάλλα, κ. Rita Herenescar, συνοδευομένη από την αναπληρωτρία της, πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Έγινε δεκτή από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλον Γ’ και κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους δόθηκε έμφαση στη σημασία της συνεργασίας για την ενίσχυσιν των ανθρωπιστικών προσπαθειών στη Γάζαν.

Ως νέος αντιπρόσωπος της Ουγγαρίας εις την Ραμάλλαν, η εξοχωτάτη κ. Herenescar εξέφρασε την χαράν αυτής διά την συνάντησιν και απηύθυνε πρόσκλησιν εις τον Πατριάρχη, διά να επισκεφθή την Ουγγαρίαν.

Κατά την διάρκειαν της συναντήσεως η εξοχωτάτη κ. Herenescar εξέφρασε την συμπαράστασιν αυτής διά τα αθώα θύματα του πολέμου εις την Γάζαν και τα άτυχα θύματα εις την Μονήν του Αγίου Πορφυρίου, εις το Ορθόδοξον Πολιτιστικόν Κέντρον και εις το νοσοκομείον της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Ο Πατριάρχης ετόνισεν ότι πολλαί Εκκλησίαι απηύθυναν έκκλησιν διά την λήξιν του πολέμου και προσηυχήθησαν διά ειρήνην και φωτισμόν των Κυβερνητικών Αρχών. Προσέθεσεν επίσης ότι ετελέσθη ιδιαίτερον μνημόσυνον εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως διά τα θύματα του πολέμου .

Θέλων να τονίση την συνύπαρξιν ανθρώπων με διαφορετικάς πίστεις, ο Πατριάρχης ανεφέρθη εις το παράδειγμα της πόλεως Μπουρκίν, όπου Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συνυπάρχουν πέριξ του προσκυνήματος της θεραπείας των δέκα λεπρών. Ωσαύτως υπεγράμμισε τον ρόλον της Ιερουσαλήμ ως πολυθρησκευτικής, πολυεθνικής και πολυπολιτισμικής πόλεως.

Το πνεύμα αυτό της συνυπάρξεως προήλθεν εκ της συμφωνίας του Χαλίφου Omar bin Khattab μετά του Πατριάρχου Σωφρονίου, το οποίον επεκτείνεται και εις την Γάζαν και εις άλλα μέρη της Παλαιστινιακής επικρατείας.

Ο Πατριάρχης επεβεβαίωσεν ότι αι Εκκλησίαι των Αγίων Τόπων είναι ηνωμέναι εις την δέσμευσίν των επάνω εις τας αξίας των Ιερών Γραφών, εις την αντίθεσιν αυτών προς τον αντισημιτισμόν και την ισλαμοφοβίαν και εργάζονται αόκνως διά την προώθησιν της ειρήνης και της συνυπάρξεως. Εξέφρασεν επίσης την ευγνωμοσύνην Αυτού διά την υποστήριξιν, την οποίαν επέδειξεν η Ουγγαρία εις την ανακαίνισιν του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου προ τινων ετών.

Ο Πατριάρχης επεσήμανε επίσης τας σοβαράς οικονομικάς προκλήσεις, τας οποίας αντιμετωπίζει η περιοχή. Η απουσία προσκυνητών και επισκεπτών εις τας οδούς της Ιερουσαλήμ και η διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ της Ιερουσαλήμ και των πόλεων της Παλαιστινιακής Αυτονομίας έχουν επιδεινώσει την οικονομίαν συνεπεία του πολέμου εις την Γάζαν.

Ο Πατριάρχης εζήτησεν από την εξοχωτάτην κ. Herenescar να μεταφέρη τας ευχαριστίας Αυτού εις τον Πρόεδρον της Ουγγαρίας, τον οποίον είχε συναντήσει κατά την τελευταίαν Αυτού επίσκεψιν. Κατά τη διάρκειαν της επισκέψεως εκείνης είχε θαυμάσει την Εκκλησίαν του Αγίου Στεφάνου και ανεγνώρισε την βυζαντινήν αρχιτεκτονικήν επιρροήν εις τα Ουγγρικά κτίρια. Εξέφρασε το ενδιαφέρον Αυτού διά την πρόσκλησιν να επισκεφθή και παλιν την χώραν της Ουγγαρίας εν ευθέτω χρόνω και εξέφρασε τας ευχαριστίας Αυτού διά τας υποτροφίας, τας οποίας προσφέρει η Ουγγαρία εις τους φοιτητάς της Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης ετόνισε την Χριστιανικήν δέσμευσιν Αυτού να τηρή τας Εκκλησίας ανοικτάς ως καταφύγια δι΄ όλους τους κατοίκους της Γάζης με την διαβεβαίωσιν ότι η Χριστιανική πίστις εις τον Σταυρόν και την Ανάστασιν του Χριστού παραμένει ακλόνητος έστω και υπό την σκιάν των εχθροπραξιών και των οικονομικών δυσπραγιών.