Πατριάρχης Αντιοχείας: Κύριε, σου ζητούμε να βάλεις την καθοδήγησή Σου στις ζωές μας

© antiochpatriarchate.org

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας έστειλε το δικό του μήνυμα για το νέο έτος που ανέτηλε και καλωσορίζουμε “με προσευχή για να υπενθυμίσουμε πρώτα στους εαυτούς μας ότι είμαστε με τον Άγιο που δημιούργησε τον κόσμο με τον λόγο της εντολής του και δημιούργησε τον άνθρωπο με το φύσημα της ψυχής του”.

Επιπλέον, ανέφερε ότι “προσευχόμαστε η παρούσα επιδημία, που ζητάμε από τον Θεό να λυπηθεί και να απομακρύνει γρήγορα το βουνό της, προσευχόμαστε να είναι ακόμη και ένα θετικό σοκ από το οποίο η ανθρωπότητα θα ξυπνήσει από τη λογική της εχθρικής προς τη λογική της ενωμοσύνης”.

Επιπλέον, ευχήθηκε για ειρήνη στη Συρία η οποία έχει υποστεί την πικρία του πολέμου, την πικρία του εκτοπισμού, την τρομοκρατία και τη βία. “Προσευχόμαστε για αυτή τη χώρα που βρίσκεται υπό το βάρος των συμφερόντων και διώχνει τη ζωή των παιδιών της φτώχεια, δυστυχία και οικονομικό αποκλεισμό,” ανέφερε. “Οι προσευχές μας για το τραυματισμένο Ιράκ και για κάθε σημείο αυτής της ανατολής και τις προσευχές μας για ειρήνη σε όλο τον κόσμο,” πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ως Χριστιανοί σε αυτή την ανατολική γη, δεν ήμασταν ποτέ μετανάστες, αλλά ότι έχουμε τον ιστορικό και βασικό ρόλο σε αυτή την περιοχή, επειδή καθιερώστε ειρήνη στη γη μας και αυτό είναι το μόνο που ζητάμε.

Αναφέρθηκε στην αρχή του νέου έτους, όπου “καλούμε το θεϊκό παιδί Ιησού Χριστό, κύριο της ζωής και του θανάτου, την άνοιξη της ελπίδας και της αγάπης και του ζητούμε να ευλογήσει τον κόσμο του”.

Τέλος, ευχήθηκε: “Σου ζητούμε, Κύριε του ελέους και του ελέους, να βάλεις την καθοδήγησή σου στις ζωές μας, και το Ευαγγέλιο σου είναι ένα πηδάλιο για να γεννηθεί ο δρόμος μας στη σπηλιά της καρδιάς μας”.

Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα του Πατριάρχη Αντιοχείας:

Αγαπημένοι μου,

Με τα μάτια του παιδιού της σπηλιάς παρακαλώντας ′′ Ο Θεός της Ειρήνης και ο Πατέρας του Ελέους ′′ ξαπλωμένοι σε έναν πάροχο, μπαίνουμε στο νέο έτος ζητώντας τη βοήθεια και το έλεος του Θεού. Με τα μάτια που αγγίζουν το φως του προσώπου του Ιησού μέσα από τη σπηλιά του κόσμου μας, διαλογιζόμαστε για τον Θεό του Χριστού και του λέμε: Ο Θεός να μας δώσει το στοίχημα της ζωής μας και να μας οδηγήσει μέσα σε κάθε χαρά και άνεση και να διαρκέσει τις πόρτες αυτού κόσμε και βάζουμε τις καρδιές μας στην ηρεμία του λιμανιού σας να διαλογιστείτε με τον Θεό και αυτήν και να τραγουδήσετε τους Αγγέλους: ′′ Δόξα σοι ο Θεός εν δόξαν, επί γης ειρήνη και στους θαυματουργούς ανθρώπους “.

Ανοίγουμε το Νέο Έτος με προσευχή για να υπενθυμίσουμε πρώτα στους εαυτούς μας ότι είμαστε με τον Άγιο που δημιούργησε τον κόσμο με τον λόγο της εντολής του και δημιούργησε τον άνθρωπο με το φύσημα της ψυχής του. Το ανοίγουμε με προσευχές και προσευχές, μετάφραση της ελπίδας που ο Ιερός Υπάτος φυτεύτηκε στη φύση του καθενός μας. Και η ελπίδα έρχεται πρώτη και τελευταία από μέσα στην ψυχή παρ ‘ όλη τη σκληρότητα που αντιμετωπίζεις. Εμείς σαν Χριστιανοί της Αντιόχειας έχουμε καρφωθεί στην ελπίδα και έχουμε καρφωθεί σε αυτήν από την αυγή της ιστορίας και έχουμε καρφωθεί σε αυτήν όλες τις κακουχίες του κόσμου και τις επιδημίες του, τις αγωνίες και τους πολέμους του γιατί είμαστε από το ζύμωμα αυτών που ήταν, και χιλιάδες χρόνια πριν, πρώτοι στο όνομα του Ιησού στην Αντιόχεια.

Ανοίγουμε το Νέο Έτος και οι επιδημίες χτυπούν από την μακρινή μέχρι την γη. Μπροστά στο σκηνικό, η αιμορραγική ανθρωπότητα σκύβει την καρδιά της και την οντότητά της, στον κύριο της ζωής και του θανάτου, για να μείνει ευχαριστημένος από το βουνό της. Η ανθρωπότητα υποκλίθηκε με την καρδιά της μπροστά στην παρούσα επιδημία η οποία έχει περάσει για να επιβεβαιώσει ότι οι άνθρωποι είναι ίσοι παρά τη διαφορά θρησκείας, πολιτισμού, εθνικότητας, γλώσσας, γεωγραφίας, φύλου, εθνότητας και χρώματος. Η ανθρωπότητα συγκλονίζει μπροστά στην πανδημία που πέρασε, παρά την πίκρα της, να πει ότι είμαστε όλοι επιβάτες μιας βάρκας που ο Θεός έβαλε στη μέση της γαλάζιας μπάλας. Η παρούσα επιδημία έχει έρθει να χάσει τη συνείδηση όσων ξεχνούν ή ξεχνούν ότι μοιραζόμαστε κάτι από μια μοίρα σε αυτό το απλό. Η επιδημία έχει φτάσει να υπενθυμίζει, παρ ‘ όλη την πικρία της, ότι οι άνθρωποι καλούνται να αγωνιστούν με αλληλεγγύη ενάντια σε κάθε κίνδυνο, όχι να οπλίσουν, να καταπολεμήσουν πικρά, να καταπολεμήσουν Η ανθρωπότητα έχει φορτώσει τα στομάχια της γης ως όπλο κάθε είδους και μερικές φορές έχει φτάσει στο μαγευτικό του σκεπτικού πίσω από ιδεολογίες και έχει μεταφράσει όλο αυτό σε πολέμους, άγχος και διαταραχές. Προσευχόμαστε η παρούσα επιδημία, που ζητάμε από τον Θεό να λυπηθεί και να απομακρύνει γρήγορα το βουνό της, προσευχόμαστε να είναι ακόμη και ένα θετικό σοκ από το οποίο η ανθρωπότητα θα ξυπνήσει από τη λογική της εχθρικής προς τη λογική της ενωμοσύνης, από τη λογική της αντιπαράθεσης στη λογική του μαρτυρίου, από τη λογική του να εγκατασταθείς στους Άλλους στη λογική των συνέργειες, από τη λογική της παρακάτω σκέψης που τρέχουν τα πάντα στη λογική του καθαρισμένου μπροστά στο Jalalal Al-Bari, από τη λογική του ανερχόμενου η λογική του οπλισμού του άλλου στη λογική του οπλισμού του άλλου να σηκωθεί μαζί και να αντιμετωπίσει τη γλυκύτητα του κόσμου και το πέρασμά του εν ειρήνη της αγίας και της απαγγελίας της φιλανθρωπίας του.

Τα Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά προσευχόμαστε για ειρήνη στη Συρία. Προσευχόμαστε για τη Συρία, η οποία έχει υποστεί την πικρία του πολέμου, την πικρία του εκτοπισμού, την τρομοκρατία και τη βία. Προσευχόμαστε για αυτή τη χώρα που βρίσκεται υπό το βάρος των συμφερόντων και διώχνει τη ζωή των παιδιών της φτώχεια, δυστυχία και οικονομικό αποκλεισμό. Προσευχόμαστε για την μανούλα μητέρα, τον αδελφό και τον πατέρα να χάσουν αγαπημένα πρόσωπα που είναι σήμερα. Προσεύχομαι για τη μονάδα εδάφους του. Προσευχόμαστε και εργαζόμαστε για να ανακουφίσουμε την καταστροφή που προέκυψε κάποτε. Η Συρία λαχταρούσε τις μέρες ειρήνης της. Είναι δικαίωμά της και η ανθρώπινη ύπαρξη της έχει δικαίωμα να ζει με ασφάλεια στην προγονική γη. Προσευχόμαστε να επιστρέψει η Συρία, με την άδειά του, στην προηγούμενη ειρήνη της. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να άρει άμεσα τις οικονομικές κυρώσεις και τον αμαρτωλό οικονομικό αποκλεισμό που στοχεύει μόνο σε έναν λαό που ήθελε να ζει με αξιοπρέπεια.

Τα Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά, προσευχόμαστε για τον Λίβανο και τη σταθερότητα στον Λίβανο. Προσευχόμαστε για τους ανθρώπους μας στο Λίβανο που βρίσκονται υπό οικονομική δυσχέρεια και υπό την έκρηξη του λιμανιού της Βηρυτού. Προσευχόμαστε για τον σχηματισμό της λιβανικής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό, και όπως το σύνταγμα αναφέρει, μακριά από τη λογική της ποσόστωσης και της μοιρασιάς, συμπόνοια για το ανθρώπινο ον κάτω από το φάντασμα και την πραγματικότητα της κατάρρευσης του εθνικού νομίσματος. Όλοι περιμένουν, κυρίως τις οικογένειες και τους νεκρούς και τους πληγέντες, και έχουν το δικαίωμα να το κάνουν, τι θα οδηγήσει στο αρχείο του λιμανιού και γενικότερα στον οικονομικό φάκελο. Εξ ου και ο κεντρικός ρόλος του δικαστικού σώματος και των αρμόδιων οργάνων, μακριά από πολιτικοποίηση και άθλια χρήση, στην αποκάλυψη των περιστάσεων του τι συνέβη είτε στο λιμάνι είτε στο δημόσιο χρήμα, και στην ενεργοποίηση της λογικής της λογιστικής ισούται και για όλους.

Ως Χριστιανοί σε αυτή την ανατολική γη, δεν ήμασταν ποτέ μετανάστες και δεν ήμασταν καν πρωτοπόροι. Έχουμε τον ιστορικό και βασικό ρόλο μας σε αυτή την Ανατολή. Το λέμε αυτό με το βλέμμα στραμμένο στα παιδιά μας που μετανάστευσαν παντού, τα μάτια μας και τις προσπάθειες μας με τα παιδιά μας, που μένουμε σε αυτή την ανατολή. Το λέμε και κληρώνουμε όλο τον κόσμο και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις και πρεσβείες μια εξίσωση που είναι πολύ ακριβότερη στις τσέπες της οικονομίας των χωρών και στις τσέπες των πολιτών τους. Το κόστος της υποδοχής μεταναστών, ή μάλλον των παιδιών μεταναστών, και ο φόρος συγκράτησής τους στις κοινωνίες είναι πολύ ακριβότερο από το νομοσχέδιο των πολέμων, των συγκρούσεων και της δικαστικής εξουσίας της Μέσης Ανατολής. Καθιερώστε ειρήνη στη γη μας, αυτό είναι το μόνο που ζητάμε.

Επιστρέφουμε σήμερα τη γέννηση του Χριστού με το σώμα, και στην καρδιά την απαγωγή όλων των απαχθέντων, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών, του Χαλέπο, του Ιωάννη Αβραάμ και του Παύλου Γιάζγκι, απαχθέντες από τον Απρίλιο του 2013, εν μέσω διεθνούς σιωπής, καταγγέλλονται και κατα Προσευχόμαστε όλοι για την αποκάλυψη των συνθηκών αυτού του φακέλου και των επιθυμητών δαχτυλιδιών και να ενώσουμε τις καρδιές μας με την καρδιά της αγαπημένης ενορίας στο Χαλέπο που περιμένει μια λέξη παρακαλώ σχετικά με τους προστάτες του που δεν ήταν παρά ένα λάβαρο ειρήνης και συμφιλίωση μέσα από το βουητό των μνησίκακων και των πολέμων.

Η προσευχή μας σήμερα για τον κατεχόμενο Γκολάν με την καλή και ακλόνητη οικογένειά του. Οι προσευχές μας για τους ακλόνητους ανθρώπους μας σε κάθε κατεχόμενη χώρα. Οι προσευχές μας για την Παλαιστίνη και τον λαό της Παλαιστίνης. Η προσευχή μας για τη Βηθλεέμ που έλαβε τον Ιησού με τη σάρκα. Η προσευχή μας για την Ιερουσαλήμ, η οποία τον γνώριζε από τον πόνο και στέκεται από τους νεκρούς, ήταν και θα παραμείνει η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης και η διαφωνία των καρδιών στο έλεος του Θεού, Abi Al-Anwar, ο Κύριος του Ουρανού και της Γης.

Οι προσευχές μας για το τραυματισμένο Ιράκ και για κάθε σημείο αυτής της ανατολής και τις προσευχές μας για ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Ευχαριστώ τα ηχητικά και οπτικά μέσα που μετέφεραν αυτή τη μάζα. Ευχαριστώ το Ράδιο Δαμασκός, που μετέφερε αυτή τη μάζα πριν από πενήντα και πλέον χρόνια από το Marimia Al-Sham. Ευχαριστώ επίσης το Ράδιο Φωνή της Χάρης, που μετέδωσε από τη Δαμασκό τη φωνή της ειρήνης μας, επαινώντας τον Κύριο των ουρανών και ρίχνοντας την στις ακροάσεις και τις καρδιές.

Για τα παιδιά μας στην Αντιόχεια καρέκλα στο σπίτι και στη χώρα εξάπλωσης, καλή αγάπη από τον πάροχο αγάπης και αποστολικών ευλογιών από την Εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, των ιδρυτών της Αντιόχείας Αγίας Έδρας. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους και να σας ανταμείψει από τις ουράνιες ευλογίες του.
Στην αρχή του νέου έτους, καλούμε το θεϊκό παιδί Ιησού Χριστό, κύριο της ζωής και του θανάτου, την άνοιξη της ελπίδας και της αγάπης και του ζητούμε να ευλογήσει τον κόσμο του. Του ζητάμε το θείο έλεος και την ουράνια βασιλεία για όλους όσους μας άφησαν να συναντήσουμε το άγιο πρόσωπό του πέρυσι. Του ζητάμε να σηκώσει τον παρόντα κόσμο της επιδημίας και να εξαφανίσει την παρηγοριά του και να θεραπεύσει τους άρρωστους και τους μολυσμένους. Του ζητάμε τους άγνωστους στρατιώτες, ιατρικό και προσωπικό υπηρεσιών. Σου ζητούμε, Κύριε του ελέους και του ελέους, να βάλεις την καθοδήγησή σου στις ζωές μας, και το Ευαγγέλιο σου είναι ένα πηδάλιο για να γεννηθεί ο δρόμος μας στη σπηλιά της καρδιάς μας, έτσι θα σου δείξουμε τα χείλη της καρδιάς μας:

Ο ήλιος της τελειότητας έχει ανατείλει, γι ‘ αυτό ευχαριστούμε τον Al-Fadi Al-Amin
Έσβησε τη νύχτα του λάθους, γι ‘ αυτό δοξάστε Τον κάθε τόσο
Παρακαλώ φέρτε τα καλύτερα και την αγάπη στο νέο έτος, Αμήν.