Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Η Μόσχα προσπαθεί να κλέψει ιερείς και Χριστιανούς – Κλείστε τα αυτιά σας στις υποσχέσεις

Για… λύκους και ψευδοποιμένες που πλησίασαν κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κάνει λόγο ο Πατριάρχης Θεόδωρος σε σημερινή του εγκύκλιο προς τους κληρικούς του Πατριαρχείου στην Αφρική.
Όπως υπογραμμίζει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, οι “λύκοι” αυτοί πλησίασαν “χωρίς καμία ευλογία και άδεια” του Πατριαρχείου κάποια τμήματα στην Αφρική και σπείρουν ζιζάνια διχασμού, “που μεγάλωσαν και θέριεψαν και απειλούν να πνίξουν το έργο του Αποστολικού μας Πατριαρχείου, το οποίο συντελείται με κόπο, θυσίες και αίμα εδώ και πολλές δεκαετίες”.

Μάλιστα, αφού αναγνωρίζει το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως το μόνο αρμόδιο να χορηγεί Αυτοκεφαλίες, τονίζει ότι με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, “συμφώνησε και το Πατριαρχείο μας, αφού αυτό είναι σύμφωνο με τους ιερούς κανόνες και την παράδοση της Εκκλησίας μας”.

Και προσθέτει ο Πατριάρχης Θεόδωρος: “ Δυστυχώς, η Εκκλησία της Ρωσίας σαν αντίποινα παραβίασε την Παράδοση των Οικουμενικών Συνόδων την οποία σεβάσθηκαν όλοι οι Πατριάρχες της Ρωσσίας μέχρι σήμερα καί έσπευσε να ιδρύσει εδώ, στην ευλογημένη Αφρική, δική της Εκκλησία (Εξαρχία), σαν μιά πράξη καί πρακτική καθαρά εμπνευσμένη από την «Αποικιοκρατία» καί προσπαθεί να «κλέψει» ιερείς καί χριστιανούς από το Πατριαρχείο μας, χρησιμοποιώντας ανεπίτρεπτους τρόπους. Η ενέργεια αυτή είναι απόλυτα εχθρική προς το Πατριαρχείο μας καθώς είναι αντίθετη με πολλούς ιερούς Κανόνες πού απαγορεύουν σε μιά Εκκλησία να παραβιάζει τα όρια της άλλης”.

Καλεί δε τους κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, “να μείνετε πιστοί στο Πατριαρχείο μας, το οποίο σας μίλησε γιά το Ευαγγέλιο τού Χριστού καί σας έδωσε το άγιο Βάπτισμα, να κλείσετε τα αυτιά σας καί τα μάτια σας στις υποσχέσεις καί στα βρώμικα ανταλλάγματα- (σαν «τα τριάκοντα αργύρια τού Ιούδα»)- ανθρώπων πού μέχρι εχθές δεν γνωρίζατε καν την υπαρξή τους γιατί ο πνευματικός κίνδυνος είναι τεράστιος. Να έχετε πάντα μπροστά σας τις ατέλειωτες θυσίες καί το κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό καί πόρους πού περάσαμε όλοι μαζί γιά να συγκροτήσουμε την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική καί να δίνουμε καθημερινά καί με έργα αγάπης την μαρτυρία τού Ευαγγελίου σε όλη την αγαπημένη μας Ήπειρο”.

Διαβάστε την εγκύκλιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Αγαπητά μου Παιδιά, Πρεσβύτεροι, Διάκονοι, Αναγνώστες, Μοναχοί, Μοναχές, αδελφοί μου και αδελφές μου σε όλες τις ευλογημένες χώρες της Αφρικανικής γης, χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε καί πάλιν ερώ χαίρετε!
Με αυτήν την επιστολή μου θέλω να επικοινωνήσω με όλους σας καί να μοιραστώ μαζί σας ως ο Πνευματικός σας Πατέρας, στον οποίον όλοι εσείς ήλθατε καί προσεγγίσατε με τη θέλησή σας διότι διά των χειλέων μου, των χειλέων των μακαρίων προκατόχων μου Πατριαρχών Αλεξανδρείας καί των χειλέων των Σεβασμιωτάτων καί Θεοφιλεστάτων Επισκόπων καί Ποιμένων σας ακούσατε τα λόγια τού Χριστού:«Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες καί πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς», (Μτ. 11, 28).
Οι λόγοι αυτοί, παιδιά μου και αδελφοί μου αγαπητοί, σας ήλκυσαν καί όλοι μαζί διά τού αγίου Βαπτίσματος, της Ευαγγελικής Διδαχής και της θείας Ευχαριστίας, συγκροτήσαμε σε πολλά μέρη το ζωοποιό καί υπέρ τού Κόσμου πάντοτε συγκροτούμενο, θυσιαζόμενο και δαπανώμενο «υπέρ της τού Κοσμου ζωής και σωτηρίας» Σώμα τού Χριστού, δηλαδή την αγία μας Εκκλησία. Όλη αυτή η προσπάθεια μέχρι σήμερα ούτε εύκολη ήταν ποτέ ούτε εύκολη είναι καί τώρα, αλλά ο Κύριος ήταν, είναι καί θα είναι πάντοτε μαζί μας έως των εσχάτων καί της εισόδου μας στη Βασιλεία των Ουρανών.

Όμως αγαπητά μου παιδιά δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, παρατηρώ και διαπιστώνω ότι κάποιοι άλλοι «ψευδοποιμένες», «λύκοι βαρείς… μη φειδόμενοι τού ποιμνίου» (Πρ. 20, 29), χωρίς καμμιά ευλογία καί άδεια εκ τού Πατριάρχου σας προσέγγισαν κάποιες από τις Πνευματικές Μάνδρες της Αφρικής καί ενσπείρουν ζιζάνια διχασμού, τα οποία πότισαν με κατηγορίες κατά τού Πατριαρχείου μας καί με βρώμικα χρήματα καί τα ζιζάνια αυτά μεγάλωσαν καί θέριεψαν καί απειλούν να πνίξουν το ταπεινό Ευαγγελικό έργο τού Αποστολικού μας Πατριαρχείου, το οποίο συντελείται με κόπο, θυσίες καί αίμα εδώ καί πολλές δεκαετίες.

Ποιά είναι όμως η αιτία όλης αυτής της ακαταστασίας;

Πιστεύω πως γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Εκκλησία οργανώθηκε από τούς Αγίους Αποστόλους καί Μαθητές τού Κυρίου, οι οποίοι στη θέση τους εχειροτόνησαν Επισκόπους καί οργάνωσαν τις κατά τόπους Εκκλησίες καί όρισαν ξεκάθαρα γεωγραφικά όρια,τα οποία τα επιβεβαίωσαν οι άγιες Οικουμενικές Σύνοδοι καί πάρα πολλές Τοπικές Σύνοδοι με πολλούς ιερούς Κανόνες πού είναι -ή μάλλον θα έπρεπε να είναι-σεβαστοί από όλες τις Ορθόδοξες Τοπικές Εκκλησίες.

Η πρώτη οργάνωση τού Χριστανικού Κόσμου ήταν σε Πέντε Πατριαρχεία, τη λεγομένη Πενταρχία:
Πατριαρχείο Ρώμης
Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με γεωγραφικό χώρο καί δικαιοδοσία ολόκληρη την Αφρική καί τα νησιά της.
Πατριαρχείο Αντιοχείας
Πατριαρχείον Ιεροσολύμων
καθώς καί την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου.

Στη δυτική Χριστιανοσύνη την πρωτοκαθεδρία (πρώτη θέση) έχει το Πατριαρχείο της Ρώμης, ενώ στην ανατολική Εκκλησία το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης (Νέα Ρώμη) θα έχει ισότιμη θέση καί θα απολαμβάνει την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στα άλλα αρχαία Πατριαρχεία. Το Σχίσμα τού 1054 θα αποξενώσει τη Δυτική Εκκλησία (Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία), καί στην Ορθόδοξη Ανατολή το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει να έχει την πρωτοκαθεδρία καί να απολαμβάνει ιδιαιτέρων προνομίων καί ευθυνών μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας.

Η ιδιαίτερη καί μοναδική αυτή θέση τού Οικουμενικού Πατριαρχείου κατωχυρώνεται από τούς ιερούς Κανόνες, την Παράδοση καί την Πράξη της Εκκλησίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχοντας τον πρώτο λόγο, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα αρχαία Πατριαρχεία (Αλεξανδρείας, Αντιοχείας καί Ιεροσολύμων) μεριμνούσε ανέκαθεν γιά την διακυβέρνηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας καί τη λύση των προβλημάτων πού προέκυπταν.

Αυτή ήταν, λοιπόν, η κατάσταση την παλαιά εποχή (Βυζαντινή καί Οθωμανική Αυτοκρατορία). Δηλαδή η ορθόδοξη Οικουμένη ήταν χωρισμένη στα τέσσερα αυτά Πατριαρχεία (καί την Εκκλησία Κύπρου) καί τα γεωγραφικά τους όρια ήταν διαχωρισμένα, ξεκάθαρα καί σαφή. Αν κάποτε δημιουργούνταν προβλήματα αυτά λύνονταν με Συνόδους πού συγκαλούσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης καί συμμετείχαν οι τρείς άλλοι Πατριάρχες.

Στην νεώτερη εποχή κάποιοι λαοί πού απέκτησαν τα δικά τους Κράτη θέλησαν να αποκτήσουν καί τη δική τους ανεξάρτητη Εκκλησίακαί πράγματι το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέκοψε εδάφη πού ήταν δικά του καί δημιούργησε νέες ανεξάρτητες Εκκλησίες, πού ονομάστηκαν Αυτοκέφαλες. Μία από αυτές είναι καί η Ρωσική Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας) πού έγινε Αυτοκέφαλη μόλις το 1589, η οποία λόγω τού Κράτους στο οποίο βρίσκονταν (Ρωσική Αυτοκρατορία) απέκτησε μεγάλη οικονομική δύναμη καί ισχύ καί αυτό δημιούργησε πάρα πολλά προβλήμα στο πως η ίδια αντιλαμβάνονταν το ρόλο της καί την αποστολή της.

Έτσι θέλοντας η Ρωσική Εκκλησία θέλοντας να αυξήσει τη δύναμη καί το γόητρό της μέσα στον Ορθόδοξο Κόσμο, χρησιμοποιώντας την κοσμική ισχύ καί -μερικές φορές- τη βία άρχισε να καταπατά καί να «υποδουλώνει» γειτονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, όπως έκανε καί με τη Μητρόπολη τού Κιέβου στη χώρα της Ουκρανίας, μια Μητρόπολη πού ανήκε πάντα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, στην οποία ανήκαν τόσο η Ρωσία όσο καί η Ουκρανία, το 1991 οι Ουκρανοί -πού είναι ένας διαφορετικός λαός από τούς Ρώσους- θέλησαν να έχουν τη δική τους ανεξάρτηση (Αυτοκέφαλη), από το Πατριαρχείο της Μόσχας, Εκκλησία πράγμα με το οποίο η Ρωσική Εκκλησία διαφωνούσε ριζικά. Μετά από πολλές περιπέτειες οι αδελφοί μας Ορθόδοξοι Ουκρανοί ζήτησαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πού είναι το μόνο αρμόδιο, καί απέκτησαν το 2019 τη δική τους ανεξάρτητη δηλαδή Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Με αυτήν την πράξη τού Οικουμενικού Πατριαρχείου συμφώνησε καί το Πατριαρχείο μας, αφού αυτό είναι σύμφωνο με τούς ιερούς κανόνες καί την παράδοση της Εκκλησίας μας. Δυστυχώς, η Εκκλησία της Ρωσίας σαν αντίποινα παραβίασε την Παράδοση των Οικουμενικών Συνόδων την οποία σεβάσθηκαν όλοι οι Πατριάρχαι της Ρωσσίας μέχρι σήμερα καί έσπευσε να ιδρύσει εδώ, στην ευλογημένη Αφρική, δική της Εκκλησία (Εξαρχία), σαν μιά πράξη καί πρακτική καθαρά εμπνευσμένη από την «Αποικιοκρατία» καί προσπαθεί να «κλέψει» ιερείς καί χριστιανούς από το Πατριαρχείο μας, χρησιμοποιώντας ανεπίτρεπτους τρόπους. Η ενέργεια αυτή είναι απόλυτα εχθρική προς το Πατριαρχείο μας καθώς είναι αντίθετη με πολλούς ιερούς Κανόνες πού απαγορεύουν σε μιά Εκκλησία να παραβιάζει τα όρια της άλλης.

Ως Πατριάρχης καί Πατέρας σας, παιδιά μου αγαπημένα, ενώπιον τού Θεού καί της Εκκλησίας σας καλώ να μείνετε πιστοί στο Πατριαρχείο μας, το οποίο σας μίλησε γιά το Ευαγγέλιο τού Χριστού καί σας έδωσε το άγιο Βάπτισμα, να κλείσετε τα αυτιά σας καί τα μάτια σας στις υποσχέσεις καί στα βρώμικα ανταλλάγματα- (σαν «τα τριάκοντα αργύρια τού Ιούδα»)- ανθρώπων πού μέχρι εχθές δεν γνωρίζατε καν την υπαρξή τους γιατί ο πνευματικός κίνδυνος είναι τεράστιος, όπως ο ίδιος ο Χριστός μας λέγει: «τι γαρ ωφελείται άνθρωπος, εάν τον κόσμον όλον κερδήση, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθή; η τι δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;», (Μτ. 16, 26). Έχετε πάντοτε προ των οφθαλμών σας τις ατέλειωτες θυσίες καί το κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό καί πόρους πού περάσαμε όλοι μαζί γιά να συγκροτήσουμε την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική καί να δίνουμε καθημερινά καί με έργα αγάπης την μαρτυρία τού Ευαγγελίου σε όλη την αγαπημένη μας Ήπειρο.

Με πόνο καί πατρική αγάπη
ο Πατέρας καί Πατριάρχης σας
+ Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ Β’γ