Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου στον Πύργο (ΒΙΝΤΕΟ)

Πατριαρχική χοροστασία τελέστηκε το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου στον Πύργο, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Το βράδυ του Σαββάτου, τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκαν επίτιμοι Δημότες Πύργου αλλά και Ανδραβίδας.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν πολιτιστική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Πύργου, που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψής τους στην Ηλεία.

Στον σύντομο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα αυτό το καλοκαίρι, τονίζοντας πως “ιδίως στον Έβρο έγινε στάχτη μεγάλο κομμάτι ενός από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας μας, το παρθένο δάσος της Δαδιάς, στη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη εδώ και χρόνια.

Αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα τείνει, λόγω της κλιματικής κρίσης, να διαμορφωθεί σε μια εξαιρετικά απειλητική συνθήκη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Μεσόγειο, τη γειτονιά μας.

Σύμφωνα με τις ανησυχητικές προειδοποιήσεις των ειδικών, η ολοένα εντεινόμενη ξηρασία λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας ευνοεί τις πυρκαγιές, που με τη σειρά τους οδηγούν σε απογύμνωση του εδάφους, σε συχνότερα πλημμυρικά φαινόμενα και εν τέλει στην ερημοποίησή του. Γεγονός που αναμένεται στο άμεσο μέλλον να προξενήσει σοβαρά οικολογικά και οικονομικά προβλήματα.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και οι διαστάσεις της είναι τέτοιες, ώστε να μιλάμε πλέον για κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους, και ιδίως τους νέους, που θα επωμιστούν το βάρος των επιλογών μας και, αναπόφευκτα, το κόστος της ενδεχομένης αδράνειάς μας.

Οι Δήμοι Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στο θέμα, ενώ είναι γνωστή σε όλους μας και πρέπει να τονιστεί η οραματική, διαχρονικά σταθερή και αμετακίνητη προσήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον ύψιστο αυτό στόχο.

Η διάσωση του περιβάλλοντος είναι ο αγώνας του καιρού μας και καμία δικαιολογία δεν υπάρχει να μείνουμε άπραγοι και να μην αναλάβουμε την απαιτούμενη δράση.

Χρέος όλων είναι, καθένας με τα μέσα που διαθέτει, να διεκδικήσουμε, στην πράξη, ένα παρόν και μέλλον, όπου η ευημερία μας δεν θα τελεί συνεχώς υπό την απειλή της καταστροφής του φυσικού μας περιβάλλοντος”.