Πατριαρχική επίσκεψη στην Εξαρχία Ουγγαρίας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από 10 έως 12 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία συνοδευόμενος υπό του Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου και του Μεγάλου Αρχιμανδρίτη κ. Αγαθαγγέλου, προκειμένου να στηρίξει με τις ευλογίες του τον κλήρο και τον πιστό λαό της Εξαρχίας Ουγγαρίας και να συμμετάσχει στη λήξη των εργασιών του Διεθνούς Ευχαριστιακού Συνεδρίου στη Βουδαπέστη.

Την Παρασκευή, 10η Σεπτεμβρίου υποδέχτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας μετά του Επισκόπου Απαμείας κ. Παισίου, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κ. Δρ Zsolt Semjén καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας και των διπλωματικών αρχών.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφτηκε τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό στην Πρωθυπουργία για συνομιλίες. Εκεί συζητήθηκαν η σημασία της εξασφαλίσεως ειρήνης και αξιοπρεπών συνθηκών διαβιώσεως για όλους τους ανθρώπους καθώς και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και θέματα της εν Ουγγαρία Εξαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου.

Οι συνομιλίες για θέματα γενικού ενδιαφέροντος και ιδιαιτέρως για τη διάδοση του Ευαγγελικού μηνύματος στο σύγχρονο κόσμο και τη δράση του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς όφελος της ουγγρικής κοινωνίας συνεχίστηκαν και κατά το επίσημο γεύμα που παρατέθηκε στη συνέχεια από τον Αν. Πρωθυπουργό προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Πατριάρχης συναντήθηκε μετά του Καρδιναλίου της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη κ. Δρ Peter Erdő, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την εκεί παρουσία Του. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης παρέλαβε από το Συμβούλιο για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια της Ουγγαρίας το «Βραβείο Ανθρωπίνης Αξιοπρεπείας» για τις πολλές δράσεις Του με άξονα τον άνθρωπο και την προστασία της ιερότητος του προσώπου του.

Το απόγευμα της Παρασκευής παρατέθηκε δείπνο προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη από τον Μητροπολίτη Αυστρίας, Εξάρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιο. Οι παρακαθίσαντες κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες της Εξαρχίας και οι τοπικοί παράγοντες είχαν την ευκαιρία να δεχθούν τις ευλογίες και να ακούσουν τον παραινετικό λόγο του Πατριάρχη.

Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου τον κ. Βαρθολομαίο. υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας κ. János Áder και είχε μαζί του μακρά και εγκάρδια συνομιλία για τα θέματα της Εξαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου.

Ιδιαίτερο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η στήριξη της Ουγγαρίας στην αξιοποίηση του δωρηθέντος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ευμεγέθους κτηριακού συγκροτήματος και του εκεί υπό ανέγερση Ιερού Ναού, καθώς και θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και οι δυνατότητες σχεδιασμού κοινών οικολογικών δράσεων.

Εν συνεχεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στους χώρους του Κτηρίου της Εξαρχίας και τέλεσε την Ακολουθία της καταθέσεως του θεμελίου λίθου του Ιερού Ναού των Τριών Αγίων Ιεραρχών, παρουσία του κλήρου και του λαού της Εξαρχίας και πλήθους επισκεπτών. Πλην των διπλωματικών αρχών και των Πρέσβεων Ελλάδος, Κύπρου και Τουρκίας, στην τελετή παρευρίσκετο και ο Αναπλήρωτής Πρωθυπουργός όστις προσεφώνησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη τονίζοντας τους ιστορικούς δεσμούς της Ουγγαρίας με την Κωνσταντινούπολη και την ισχυρή πεποίθηση της ουγγρικής Κυβέρνησης ότι το έργο θα ωφελήσει τους Ορθοδόξους αλλά και την Ουγγαρία και για το λόγο αυτό αναλαμβάνει την αποπεράτωσή του.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Βαρθολομαίος παρουσίασε το όραμα όχι μόνο δημιουργίας μοναστικού κέντρου αλλά ενός πνευματικού ιδρύματος ευρωπαϊκής εμβέλειας – χώρου συναντήσεως των ανθρώπων με το Θεό και μεταξύ των.

Ακολούθησε δεξίωση μετά το τέλος της οποίας ο Παναγιώτατος μετέβη σε γεύμα παρατεθέν προς τα μέλη του Διεθνούς Ευχαριστιακού Συνεδρίου υπό του Προέδρου της Βουλής László Kövér τον οποίο και αντιφώνησε εκ μέρους των παρισταμένων.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφώνησε εμπνευσμένη εόρτιο ομιλία με θέμα την Θεία Ευχαριστία ενώπιον πολλών χιλιάδων ανθρώπων συγκεντρωθέντων προ του Κοινοβουλίου για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Η δεύτερη ημέρα της πατριαρχικής επίσκεψης έκλεισε με δείπνο το οποίο παρέθεσε η πρέσβης της Ελλάδος στην Ουγγαρία, κ. Ευθυμίου Πανταζοπούλου, προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Η Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου άρχισε με Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πλατεία 15ης Μαρτίου της Βουδαπέστης, όπου συνέρρευσε πλήθος πιστών από την Ουγγαρία και τις γειτονικές χώρες για να λειτουργηθεί και να λάβει την πατριαρχική ευλογία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τέλος, συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο στην Πλατεία Ηρώων της πόλεως, ενώπιον χιλιάδων πιστών. Κατόπιν, αναχώρεσε μετά της τιμίας συνοδείας του από τον αερολιμένα Βουδαπέστης για τη Μπολόνια, συνεχίζοντας το ακάματο οικουμενικό, θεοφιλές και ποιμαντικό έργο Του και την λαμπρή εκπροσώπηση του Ορθοδόξου Χριστιανισμού ανά τον κόσμο.

Η ευλογητή παραμονή του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Ουγγαρία χαροποίησε τους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας και Εξαρχίας Ουγγαρίας και τους έδωσε θεία στήριξη και δύναμη για να συνεχίσουν τον αγώνα της χριστιανικής ζωής μέσα στο σύγχρονο, δοκιμαζόμενο από ποικίλες περιστάσεις κόσμο.

Φωτογραφίες: Μητρόπολη Αυστρίας / Φως Φαναρίου