Πατριαρχείο Βουλγαρίας: Αποφάσισε να απέχει από κάθε συλλείτουργο με τον “Έξαρχο” του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική, Μητροπολίτη Κλιν

Την απόφαση να απέχει από κάθε συλλείτουργο και από την τέλεση οποιασδήποτε τελετής με τον Μητροπολίτη Κλιν κ. Λεωνίδα του Πατριαρχείου Μόσχας, έλαβε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.

Η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε στις 24 Φεβρουαρίου σε προγραμματισμένη συνεδρίαση, και εξέτασε την επιστολή που έστειλε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, με την οποία ενημέρωνε για τις μη κανονικές ενέργειες του Πατριάρχη Μόσχας στο κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, την αναστολή μνημόνευσής του και την επιβολή εκκλησιαστικής ποινής στον Μητροπολίτη Κλιν.

Κατόπιν ψηφοφορίας η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας αποφάσισε ότι θα στείλει την επιστολή στην Επιτροπή Κανονικού Δικαίου της Συνόδου, η οποία θα διερευνήσει διεξοδικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην επικράτεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Σε σχέση με την εν λόγω απόφαση και μετά από ψηφοφορία, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε επίσης ότι οι κληρικοί του Πατριαρχείου Βουλγαρίας θα απέχουν από λατρευτικές εκδηλώσεις με τον Μητροπολίτη Κλιν κ. Λεωνίδα, μέχρι την τελική απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος και οι υπόλοιποι Μητροπολίτες εκτός των Λόβετς κ. Γαβριήλ, Βέλικο Πρεσλάβ (Μεγάλης Πρεσλάβας) κ. Ιωάννη και Βιδινίου κ. Δανιήλ.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Νοεμβρίου το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αποφάσισε την καθαίρεση του Μητροπολίτη Κλιν κ. Λεωνίδα “για σειρά κανονικών παραπτωμάτων” και καταδίκασε τις “κανοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές θεωρίες περί διαποιμάνσεως του ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητας”.

Παράλληλα αποφάσισε να διακόψει τη μνημόνευση του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλου.