Πατριαρχείο Μόσχας: Ο εμβολιασμός –όχι μόνο κατά του κορονοϊού- θα πρέπει να είναι εθελοντικός

Του Κώστα Ονισένκο

Ο εμβολιασμός, όχι μόνο από τον κορονοϊό αλλά και γενικά, θα πρέπει να είναι εθελοντικός. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο επικεφαλής της πατριαρχικής επιτροπής της Ρωσικής Εκκλησίας για ζητήματα οικογένειας, προστασίας μητρότητας και παιδική ηλικίας ιερέας Φιόντορ Λουκιάνοφ.

Στην σχετική αναφορά της επιτροπής, αναφέρεται ότι ορισμένα κρατικά στελέχη προτείνουν να μην επιτρέπεται η συμμετοχή στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς εκείνα τα παιδιά, γονείς των οποίων πήραν την απόφαση να αρνηθούν τα εμβόλια.

Η πατριαρχική επιτροπή πρότεινε να απαγορευτούν τέτοιες ενέργειες δια νόμου και μάλιστα να θεσπιστούν πρόστιμα σε βάρος κρατικών λειτουργών που πιέζουν τους γονείς στα ζητήματα εμβολιασμού.

«Δια νόμου, ο εμβολιασμός είναι μέτρο προφύλαξης. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι είναι υποχρεωτικός για το παιδί. Η διάθεση των φορέων που έχουν δημιουργηθεί και των στελεχών να επιτύχουν τους δείκτες που χρειάζονται, χωρίς να λαμβάνουν την εναλλακτική άποψη που υπάρχει στην κοινωνία, είναι μια επικίνδυνη τάση” ανέφερε ο ιερέας σε δηλώσεις του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να λαμβάνουν οι γονείς πλήρης ενημέρωση για τους κινδύνους από τον μη εμβολιασμό αλλά και για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού.

“Ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός, στο νόμο έχει χαρακτηριστεί ως προφυλακτική (μέτρο προφύλαξης), και οι γονείς δεν θα πρέπει να δέχονται πιέσεις. Ο εμβολιασμός -όχι μόνον για τον κορονοϊό- πρέπει να φέρει αποκλειστικά εθελοντικό χαρακτήρα” ανέφερε ο ιερέας.