Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Η κάθοδος της Εικόνας της Παναγίας Θεοτόκου στην Γεσθημανή (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η Κάθοδος της Εικόνας της Παναγίας Θεοτόκου στην Γεσθημανή.

Η τελετή αυτή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την τυπική διάταξη της Εκκλησίας Ιεροσολύμων, δηλαδή στις 5.00 π.μ. θερινή ώρα ξεκίνησε η λιτανεία εκ του έναντι του Ναού της Αναστάσεως παρεκκλησίου του Μετοχίου της Γεθσημανής, όπου η εικόνα φυλάσσεται όλο το χρόνο.

Την εικόνα κρατούσε με ευλάβεια ο ηγούμενος της Γεθσημανής Αρχιεπίσκοπος Αβήλων κ. Δωρόθεος, περιστοιχούμενος από Αγιοταφίτες Αρχιερείς και Ιερείς και ανακοπτόμενος συχνάκις υπό των δεξιά και αριστερά της οδού ισταμένων μοναχών, μοναζουσών και προσκυνητών για την προσκύνηση αυτής.

Η λιτανεία διήλθε την οδό του Μαρτυρίου αναπέμπουσα δέηση προ των Μονών Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ, Αγίου Χαραλάμπους, Πραιτωρίου, Αγίας Άννης, Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Αγίου Στεφάνου και κατέληξε εντός του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Γεθσημανή, όπου βρίσκεται και το Θεομητορικό Μνήμα.

Εκεί η εικόνα μετά δεήσεως εναπετέθη επί του Επιταφίου όπισθεν του Θεομητορικού Μνήματος και έμπροσθεν της Παναγίας «Πλατυτέρας» προς προσκύνηση υπό των πιστών και ξεκίνησε η ακολουθία του Όρθρου της ημέρας, η Παράκληση και η Θεία Λειτουργία.

Η σεπτή εικόνα θα παραμείνει εκεί για τα Εγκώμια την Παραμονή, για την Θεία Λειτουργία την ημέρα της Κοιμήσεως έως και την 23η Αυγούστου (π.η.), όποτε και θα αναβιβασθεί πάλι στο Μετόχιο της Γεθσημανής.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων