Πατριαρχείο Αντιοχείας: Καθαίρεσε τον Μητροπολίτη πρώην Νέας Υόρκης με απόφαση της Ιεράς Συνόδου

Την απόφαση να καθαιρέσει τον παραιτηθέντα Μητροπολίτη πρώην Νέας Υόρκης και Βορείου Αμερικής κ. Ιωσήφ, έλαβε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Η Σύνοδος, η οποία συνεδρίασε τις δύο προηγούμενες ημέρες υπό την προεδρία του Πατριάρχη κ. Ιωάννη, εξέτασε το θέμα του Μητροπολίτη πρώην Νέας Υόρκης.

“Προς απογοήτευση των Συνοδικών Πατέρων, ο παραιτηθείς Μητροπολίτης Ιωσήφ Ζεχλάουι διεκδίκησε αδίκως δικαιώματα επί της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής. Μέσω των δικηγόρων του, απαίτησε από την Αρχιεπισκοπή ένα μεγάλο ποσό και απείλησε με νομικές ενέργειες και με δημόσια σύγκρουση με την Εκκλησία, αντανακλώντας μέσα από τα αιτήματά του μια ανάρμοστη στάση για Επίσκοπο αναφορικά με θέματα χρημάτων. Τελικά, κατέθεσε αγωγή κατά της Αρχιεπισκοπής στο πολιτικό δικαστήριο των ΗΠΑ”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν της Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Η Ιερά Σύνοδος έκρινε ένοχο τον Μητροπολίτη κ. Ιωσήφ για κανονικές παραβάσεις που σχετίζονται με ανάρμοστες ενέργειες ενός κληρικού (πρώην Μητροπολίτη) αναφορικά με ζητήματα χρηματικά και εκκλησιαστικής περιουσίας.

Επίσης, κρίθηκε ένοχος για την κίνηση δικαστικής διαδικασίας κατά της Εκκλησίας σε αστικό δικαστήριο.
Για τους παραπάνω λόγους, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να καθαιρέσει τον παραιτηθέντα Μητροπολίτη Ιωσήφ Ζεχλάουι και να τον επαναφέρει στις τάξεις των λαϊκών, προσευχόμενη να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του με ειρήνη και μετάνοια.

Επιπλέον, η Σύνοδος καλεί την Αρχιεπισκοπή Βορείου Αμερικής να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων, συμφερόντων και περιουσίας της Αρχιεπισκοπής.

Απευθύνεται δε στο ποίμνιο της Αρχιεπισκοπής Νέας Υόρκης και Βορείου Αμερικής, υπενθυμίζοντας ότι τους αγκαλιάζει με πατρικό πνεύμα και καλώντας τους να προσεύχονται για τη σταθερότητά τους.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας αναφέρθηκε ακόμη και στον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα αλλά και στην Ουκρανία.

Κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για την ειρήνη όλου του κόσμου και για τον λαό της Γάζας, που πλήττεται από τη μάστιγα του πολέμου, κάνοντας λόγο για “αδικία από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στη διεθνή κοινότητα που φαίνεται να έχουν χάσει την ανθρωπιά τους”.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας απευθύνουν έκκληση σε όλο τον κόσμο να σταματήσει “τη φονική μηχανή στη Γάζα, να άρει τον αποκλεισμό και να επιφέρει ειρήνη. Ζητούν επίσης από όλους να εργαστούν για την αποτροπή των επιπτώσεων αυτού του πολέμου στην περιοχή, και ειδικά στον Λίβανο”.

Επίσης, καλούν τους πιστούς να εντείνουν τις προσευχές τους και για όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία και την ενότητά της “και για την ομολογούσα Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Το ανακοινωθέν της Συνόδου αναφέρεται για άλλη μία φορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία με τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον ουκρανικών εδαφών πριν από δύο και περισσότερα χρόνια, καθώς και στις αποφάσεις που έχει λάβει η ουκρανική κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει την επιρροή της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο (που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας).

“Οι πιστοί αυτής της Εκκλησίας υποφέρουν από το σκληρό βάρος του πολέμου, της οργανωμένης βίας και του κινδύνου εξαφάνισης μέσω άδικων νόμων που στοχεύουν στο κλείσιμο των ενοριών τους και στη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας των εκκλησιών τους σε άλλες θρησκευτικές ομάδες”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.