Παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων μνήμης για το έτος μικρασιατικού ελληνισμού στη Νέα Ιωνία

Το πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού παρουσίασαν σήμερα, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021, στο Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας στη Ν. Ιωνία, ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ, η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Δήμαρχος Ν.Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νικόλαος Μπάμπαλος, εκπροσωπώντας την τοπική Μητρόπολη και τους τρείς Δήμους αντίστοιχα.

Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεωργίου Πατούλη, ο οποίος εξέφρασε εγκωμιαστικά λόγια για την σημαντική αυτή επετειακή πρωτοβουλία, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων των τριών Δήμων καθώς και εκπροσώπων τοπικών Μικρασιατικών σωματείων.

Η συμπλήρωση των 100 ετών από την καταστροφή της Σμύρνης ενέπνευσαν τους παραπάνω φορείς γι᾽ αυτή την πρωτοβουλία, προσφέροντας ένα ετήσιο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων θρησκευτικών, πολιτιστικών, θεατρικών, μουσικών, εκπαιδευτικών και αθλητικώνκαθ᾽όλη την περίοδο του 2022. Η συνεργασία και το χρέος στην ιστορική μνήμη αναβλύζουν από το εορταστικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή όλων των Μικρασιατικών και Ποντιακών συλλόγων και των τριών Δήμων.

Τόσο ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, όσο και οι τρείς Δήμαρχοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς όλους όσους εργάσθηκαν σκληρά για την σημερινή ημέρα, συνεργάτες και εθελοντές, καθώς και προς τον κ. Θεόδωρο Κυριακού, πρόεδρο του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ group για την αποκλειστική προβολή των ως άνω εκδηλώσεων καθ᾽όλη την διάρκεια του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Τέλος, απηύθυναν πρόσκληση προς όλους τους δημότες των τριών περιοχών, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο να αγκαλιάσουν την σημαντική αυτή πρωτοβουλία με την ενεργή συμμετοχή τους στα δρώμενα και στις εκδηλώσεις, αλλά και στην μεταλαμπάδευση τόσο του πνεύματος, όσο και του πολιτιστικού πλούτου του Μικρασιατικού Ελληνισμού προς τη νέα γενιά.

Η προσφυγιά και οι θυσίες των Ελλήνων αποτελούν ταυτοτικό στοιχείο της μεγάλης αυτής επετείου και καλούν όλους μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη, τον πολιτισμό και την θρησκευτική μας αναφορά.

Παρατίθεται το πρόγραμμα:

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

ΜΑΪΟΣ 2022

ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

ΗΜΕΡΑ 1η (Παρασκευή)

Βραδιά παρουσίασης Μικρασιατικών χορών. Τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων των δήμων Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας θα έχουν την ευκαιρία να μας παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια από την Πόλη, τη Σμύρνη, την Καππαδοκία, τον Πόντο και τα παράλια κάνοντας μας γνωστές, άγνωστες πτυχές των τόπων και των εθίμων της Μικράς Ασίας μέσα από κείμενα που θα παρουσιαστούν στη σκηνή παράλληλα με τους χορούς. Η πρώτη μέρα θα είναι ανοιχτή σε συμμετοχές χορωδιών σχετικών με τη Μικρασία καθώς και σε μουσικά συγκροτήματα νέων που θα ήθελαν να εκφραστούν παίζοντας μουσική σε αυτή την σκηνή. Η ορχήστρα θα ντύσει μουσικά το ρεπερτόριο των χορευτικών συγκροτημάτων.

ΗΜΕΡΑ 2η (Σάββατο)

Αφιέρωμα στην αείμνηστη Μικρασιάτισα ερμηνεύτρια – ερευνήτρια Δόμνα Σαμίουυπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου. Η ορχήστρα των εκδηλώσεων θα μας παρουσιάσει το μουσικό έργο της, μαζί με τους Σωκράτη Συνόπουλο, Ζαχαρία Καρούνη και Κατερίνα Παπαδοπούλου οι οποίοι υπήρξαν βασικοί της συνεργάτες. Επιθυμία μας είναι να βραβευθεί από την Ιερά Μητρόπολη ο Χρόνης Αηδονίδης για την προσφορά του στον πολιτισμό της Ελλάδας.

ΗΜΕΡΑ 3η (Κυριακή)

Συναυλία με διάθεση λαϊκής και ρεμπέτικης γιορτής όπου θα επιτρέπεται ο χορός από Συλλόγους Μικρασιατών όλης της χώρας. Η ορχήστρα των εκδηλώσεων θα μας ταξιδέψει σε ήχους της Σμύρνης και της Πόλης αλλά και σε ρεμπέτικα τραγούδια τα οποία επηρεάστηκαν από το ιδιαίτερο Μικρασιατικό μουσικό ηχόχρωμα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η βραδιά, θα είναι ένα νοερό ταξίδι από την Σμύρνη των καφέ αμάν και καφέ Σαντάν στον Πειραιά του Μάρκου Βαμβακάρη, του Παναγιώτη Τούντα, Κώστα Σκαρβέλη κ.α.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2022

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022