Παρουσίαση των επιμορφωτικών προγραμμάτων του Ι.Π.Ε. στους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.

Με την προσοχή των φοιτητών να είναι τεταμένη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 2 Απριλίου 2024, η παρουσίαση των πρωτοποριακών επιμορφωτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, από τον Διευθυντή του Ιδρύματος, Αρχιμανδρίτη Θεολόγο Αλεξανδράκη, στο πλαίσιο των μαθημάτων Ποιμαντικής Θεολογίας και Ποιμαντικής των Νοσούντων, προσκεκλημένος από τον διδάσκοντα του μαθήματος κ. Ιωάννη Λαδά, ενώ εκ μέρους της Θεολογικής Σχολής τον υποδέχθηκε στην Κοσμητεία, ο Κοσμήτορας αυτής, Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδης.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος παρουσίασε με τρόπο γλαφυρό στους φοιτητές το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Ιδρύματος και ανέλυσε παραστατικά όλες τις πραγματοποιηθείσες και επερχόμενες ποιμαντικές δράσεις. Παράλληλα, με συγκίνηση αναφέρθηκε σε «έναν σπουδαίο Άνθρωπο, έναν πραγματικό Ποιμένα, έναν σημαντικό Επιστήμονα, που συμπύκνωνε σε όλη του τη ζωή την επιστημονική γνώση, το ήθος, την ανιδιοτέλεια, την κοινωνική ευαισθησία και προσφορά», ήτοι στον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη (1957-2022), Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής, διδάσκοντα των αναφερθέντων μαθημάτων και πρώτο Διευθυντή του Ι.Π.Ε.

Ακολούθως ο π. Θεολόγος, δίδαξε το θεωρητικό και έμπρακτο ποιμαντικό πλαίσιο των δράσεων του Ιδρύματος. Προέτρεψε τους φοιτητές να ενδυναμώσουν την πνευματική τους ζωή μέσω της συνεχούς μελέτης, προσευχής και συμμετοχής στα Μυστήρια της Εκκλησίας και να συμμετέχουν στα δωρεάν επιμορφωτικά και μοριοδοτούμενα προγράμματα που προσφέρονται από το Ι.Π.Ε. καθώς η δια βίου εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ακαδημαϊκής πορείας και μπορεί να οδηγήσει σε ανακαλύψεις και ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης. Τέλος τους προσκάλεσε να επισκεφτούν το Ι.Π.Ε. στον χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι το 2021 υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης και της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ως πρόεδρο του Ι.Π.Ε., και τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Καθηγητή Χρήστο Καραγιάννη.