Παρολίγον διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για μια εικόνα του Αγίου Νικολάου

©df.news

του Κώστα Ονισένκο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επέστρεψε την ουκρανική εικόνα που έκανε δώρο στον υπουργό Σεργκέι Λαβρόφ ο πρώην πρόεδρος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ.

Βλέποντας το θέμα να εξελίσσεται σε διπλωματικό σκάνδαλο, η ηγεσία του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ αποφάσισε να μην εμπλακεί περισσότερο και μάλιστα συνέστησε στους Βόσνιους να ξεκινήσουν διαδικασία προκειμένου να αποκαλυφθεί το πώς βρέθηκε στα χέρια τους η συγκεκριμένη εικόνα.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρισκόταν με επίσκεψη εργασίας στο Σεράγιεβο στις 14 – 15 Δεκεμβρίου, όταν ο εκπρόσωπος της Βοσνιακής προεδρίας του Μίλοραντ Ντόντικ δώρισε μια παλιά εικόνα του Αγίου Νικολάου. Όπως αποκαλύφθηκε από την εξέταση των φωτογραφιών, πρόκειται για εικόνα 300 ετών που μέχρι πρότινος βρισκόταν στην πόλη της Ανατολικής Ουκρανίας Λουγκάνσκ, που σήμερα βρίσκεται υπό την κατοχή αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού.

Η ουκρανική πρεσβεία στο Σεράγεβο έστειλε νότα στο υπουργείο Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ζητώντας εξηγήσεις για το πώς βρέθηκε στην κατοχή τους το συγκεκριμένο αντικείμενο -που σύμφωνα με τους Ουκρανούς αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της Ουκρανίας- και την επιστροφή της στην Ουκρανία. Ήδη η εισαγγελία Βοσνίας ξεκίνησε έρευνες για αυτο το θέμα.

Χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επέστρεψε την εικόνα στην πρεσβεία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στη Μόσχα. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ “στις 23 Δεκεμβρίου μετά από συνεννόηση με τον δωροθέτη, η εικόνα δόθηκε στην πρεσβεία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στη Μόσχα. Παράλληλα, συστήνεται στους εταίρους μας να ενεργοποιήσουν τους διαθέσιμους έννομους μηχανισμούς για τη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένης και της καταγωγής του συγκεκριμένου αντικειμένου”.

©novynarnia.com