Παρέμβαση των ΗΠΑ για προστασία της Χριστιανικής κληρονομιάς ζήτησε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων από τον Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α κ. Τζόζεφ Μπάιντεν ευρισκόμενος σε σύντομη επίσκεψη στον τόπο της Γεννήσεως του Χριστού, έγινε δεκτός εν αρχή στην είσοδο του Ναού της Βασιλικής της Γεννήσεως υπό εκπροσώπων των Τριών Εκκλησιών, οι οποίες έχουν την προσκυνηματική ευθύνη του Ναού αυτού και οι οποίες είναι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η Κουστωδία της Αγίας Γης των Φραγκισκανών και το Αρμένικο Πατριαρχείο.

Εν συνεχεία τον περίμεναν στο εσωτερικό της Βασιλικής ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’, ο Κουστωδός της Αγίας Γης π. Φραγκίσκος Παττόν και ο Αρμένιος Πατριάρχης στα Ιεροσόλυμα Μακαριώτατος Nourhan Manugian και τον ξενάγησαν και συζήτησαν μαζί του, παρουσία ορισμένων Παλαιστινίων αξιωματούχων.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ τόνισε την ανάγκην για ενεργή Αμερικανική παρέμβαση για την προστασία της Χριστιανικής κληρονομίας και παρουσίας στους Αγίους Τόπους, ιδιαιτέρως δε στην πόλη της Ιερουσαλήμ, η οποία είναι μάρτυς άνευ προηγουμένου επιθέσεων υπό Ισραηλινών εξτρεμιστικών ομάδων, οι οποίες διαπράττουν τα αδικήματά των ανεύθυνα, με σκοπό να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον, το οποίον απωθεί τους Χριστιανούς από την ιδίαν αυτών πόλη Ιερουσαλήμ.

Ο Μακαριώτατος τόνισε επίσης τις επιθέσεις σε Εκκλησίες, κληρικούς και πιστούς Χριστιανούς από μέλη των ομάδων τούτων και τις προσπάθειες αυτών να οικειοποιηθούν τις περιουσίας στην Πύλην του Δαβίδ σε μία υπόθεση, η οποία έχει παρουσιάσει τη φρίκη και την ασχήμια της μάχης, την οποία διεξήγαν οι εν λόγω ομάδες εναντίον της αυθεντικής Χριστιανικής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ.

Ο Μακαριώτατος επίσης μίλησε για τον περιορισμό της ελευθερίας της λατρείας εις βάρος Μουσουλμάνων και Χριστιανών, ο οποίος εμποδίζει τους πιστούς να προσεγγίσουν ελευθέρως στους τόπους λατρείας των και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ενεργειών της Ισραηλινής Αστυνομίας φέτος το Μέγα Σάββατον, κατά το οποίο εμπόδισαν τους πιστούς να φθάσουν στον Ναό της Αναστάσεως και τον Πανάγιο Τάφο.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων αναφέρθηκε επίσης στους κινδύνους της Χριστιανικής μεταναστεύσεως, ειδικώς της απομακρύνσεως από την πόλη της Ιερουσαλήμ, και ότι η διατήρηση της Χριστιανικής παρουσίας αποτελεί σημαντικό ανθρωπιστικό και πολιτισμικό μήνυμα, προσθέτοντας δε ότι η προστασία του «Status Quo» είναι προτεραιότητα για όλες τις Εκκλησίες, όπως συμβαίνει με την διατήρηση της Χασημιτικής κηδεμονίας επί των Ισλαμικών και Χριστιανικών Προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους.

Ο Μακαριώτατος ωσαύτως αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί και στον βαθμό της εντάσεως στον οποίο έχουν φθάσει τα πράγματα, ιδίως στην Ιερουσαλήμ, όπου Ιεροί Ναοί δέχονται επιθέσεις, προσβάλλονται οι Χριστιανοί κληρικοί και εμποδίζεται η πρόσβαση των πιστών σε χώρους λατρείας· και για τις προσπάθειες κατασχέσεων Χριστιανικών ακινήτων στην κυρίαν είσοδο του Ναού της Αναστάσεως και στην ιστορική διαδρομή των Χριστιανών προσκυνητών από την Πύλη του Δαβίδ και από την Νέα Πύλη προς το εσωτερικό της Παλαιάς Πόλεως.

Στο πρόγραμμα των επισήμων εκδηλώσεων επί τη επισκέψει του Προέδρου Μπάιντεν, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’, συμμετείχε την Πέμπτη, 14ην Ιουλίου 2022, μετά των υπολοίπων Αρχηγών των Εκκλησιών και άλλων κληρικών σε δεξίωση, την οποίαν παρέθεσε ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ κ. Ισαάκ Χέρτζογκ στην επίσημη κατοικία αυτού προς τιμήν του Προέδρου των Η.Π.Α.

Στη δεξίωση αυτή ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’ τόνισε την ανάγκη να λάβουν τέλος οι πρακτικές των Ισραηλινών ριζοσπαστικών ομάδων, οι οποίες στοχεύουν στη διαγραφή του πολιτισμικού ψηφιδωτού της Αγίας Πόλεως και στην εξάλειψη της θρησκευτικής και πολιτιστικής πολυμορφίας αυτής, προσθέτων ότι η Χριστιανική κληρονομία στην Ιερουσαλήμ κινδυνεύει εξ αιτίας των πρακτικών, τις οποίες χρησιμοποιούν οι ομάδες αυτές.