Παράταση των περιοριστικών μέτρων στους Ιερούς Ναούς – Τι ισχύει για το Άγιο Όρος

Μέχρι την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 παρατείνεται, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η ισχύς των περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων, ο οποία δημοσιεύθηκε χθες 28 Νοεμβρίου 2020, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Υπενθυμίζουμε ότι για τους χώρους λατρείας η ΚΥΑ αναφέρει ότι η τέλεση λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Στις κηδείες και σε σχετικές ταφικές εκδηλώσεις επιτρέπεται η συμμετοχή του θρησκευτικού λειτουργού και 9 ατόμων συμπεριλαμβανομένων αυτών που επιμελούνται της ταφής.

Από την υποχρεωτική χρήση μασκας εξαιρούνται οι Θρησκευτικοί λειτουργοί και οι Ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της Θρησκευτικής τελετής.

Να σημειωθεί ότι η ΚΥΑ δεν αναφέρεται μεν στην “ατομική προσευχή” όμως από τη στιγμή που οι πολίτες δεν θα μπορούν για κανέναν λόγο να εισέλθουν στο εσωτερικό των ναών, προκύπτει πως δεν επιτρέπεται.

Οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται, σύμφωνα με την ΚΥΑ, στους χώρους λατρείας στην μη τήρηση των ειδικών κανόνων, θα είναι η επιβολή Διοικητικού προστίμου στον κατά νόμο υπεύθυνο του χώρου λατρείας ή απουσία αυτού, στον παριστάμενο θρησκευτικό λειτουργό το ποσό των 1.500 ευρώ.

Όσον αφορά τις Ιερές μονές, τα μοναστήρια τα ησυχαστήρια και τους λοιπούς χώρους εγκαταβίωσης στο σύνολο της επικρατείας, δεν θα δέχονται κοινό και πιστούς σε οργανωμένες ή ατομικές προσκυνηματικές επισκέψεις.

Η λατρευτική ζωή των ιερών μονών μπορεί να συνεχίζεται κατά την κρίση του Ηγουμένου ή της Ηγουμένης και κατόπιν έγκρισης από τον επιχώριο μητροπολίτη, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα συμμετέχει κανένας άλλος πριν της μοναστικής αδελφότητας και με με ανώτερο όριο με ανώτερο όριο τα 10 μέλη της μοναστικής αδελφότητας.

Οι απαγορεύσεις επισκέψεων και όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που αφορούν στις ιερές μονές της αθωνικής πολιτείας, αποφασίζονται από τον διοικητή του Αγίου όρους, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της ιεράς κοινότητας σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα.

Με την ως άνω απόφαση απαγορεύεται η είσοδος όλων των επισκεπτών στην χερσόνησο του Άθω ή παρατείνεται ισχύουσα απαγόρευση κατά το αναγκαίο χρονικό διάστημα.

Ο διοικητής εποπτεύει την Ορθή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, είτε αυτά λαμβάνονται από τον ίδιο τοπικά είτε λαμβάνονται σε επίπεδο Επικράτειας.