Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος

Η Μητρόπολη Παραμυθίας σε ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι ο Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτος υπέβαλε την παραίτησή του χθες, Πέμπτη, 17 Αυγούστου.

Αναλυτικότερα, υπέβαλε την παραίτησή του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και στην Ιερά Σύνοδο.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Μητρόπολης Παραμυθίας:

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως ανακοινούται ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτος χθες, ημέρα Πέμπτην, 17η του μηνός Αυγούστου του έτους 2023, έθεσε την παραίτησή του εκ των καθηκόντων του ως εν ενεργεία Μητροπολίτης στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και στην Ιερά Σύνοδο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτος (κατά κόσμον Σωτήριος) Παπανάκος, εγεννήθη το 1931 στον Πειραιά. Εσπούδασεν εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου απεφοίτησε το 1964. Εχειροτονήθη Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1966. Υπηρέτησεν ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας.

Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας εχειροτονήθη εις τας 17 Ιουλίου 1974.

Η δεύτερη παραίτηση που έρχεται μέσα σε λίγες ημέρες

Όπως εύστοχα είχε γράψει το Orthodox Times, ο μήνας Αύγουστος θα ήταν μήνας εξελίξεων, καθώς Ιεράρχες μιλούν ήδη για ένα καρέ παραιτήσεων που θα τεθούν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου του Αυγούστου.

Είναι η δεύτερη παραίτηση που έρχεται μέσα σε λίγες ημέρες ύστερα από αυτή του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Μητροπολίτες που έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, Θεσσαλονίκης και Παραμυθίας, εξελέγησαν τον Ιούλιο του 1974.

Σύμφωνα με συνοδικές πηγές, μέχρι το τέλος του μήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος φέρεται να έχει εξασφαλίσει τις παραιτήσεις ακόμη δύο Μητροπολιτών, πέραν του Μητροπολίτη Παραμυθίας, οι οποίες και προφανώς θα γίνουν δεκτές στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Συγκεκριμένα, αναμένεται να υποβληθούν στη Σύνοδο οι παραιτήσεις του Μητροπολίτη Φλωρινης κ. Θεόκλητου, ετών 91 και Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, 93 ετών.

Οι εκλογές των τεσσάρων νέων Μητροπολιτών – αν πράγματι επιβεβαιωθούν οι συνοδικές πληροφορίες- θα γίνουν στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου.

Υπάρχουν έντονες φήμες και για μία πέμπτη Μητρόπολη που ενδέχεται να έχει μείνει κενή μέχρι τότε, τη Μητρόπολη Μαντινείας, καθώς ο σεβασμιώτατος κ. Αλέξανδρος αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά θέματα υγείας.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις επικείμενες παραιτήσεις καθώς και τους τέσσερις Μητροπολίτες που παραδίδουν τη σκυτάλη στο άρθρο που εξασφάλισε αποκλειστικά το Orthodox Times: Αποκλειστικό: Το “καρέ” (των παραιτήσεων) του Αυγούστου.