Παραιτήθηκε ο ιμάμης που είχε διοριστεί στην Αγία Σοφία μετά την μετατροπή της σε τέμενος

Ο Μεχμέτ Μποϊνουνκαλίν ο πρώτος ιμάμης της Αγίας Σοφίας από τότε που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος, υπέβαλε σήμερα, 8 Απριλίου, την παραίτησή του, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ethnos.gr, ο Μποϊνουνκαλίν που είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή από τον Ιούλιο του περασμένου έτους είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις λόγω των αμφιλεγόμενων δηλώσεών του, οι οποίες – όπως φαίνεται – είχαν ενοχλήσει και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Πρόσφατα, μετά την απόλυση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, από τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος αύξησε τα τραπεζικά επιτόκια για ανακόψει την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, ο Μποϊνουνκαλίν είχε δηλώσει ότι αποτελεί «απαίτηση του Ισλάμ» να μειώνονται τα επιτόκια ή και να καταργούνται εντελώς και οι μουσουλμάνοι πρέπει να εξαπολύουν πόλεμο κατά της τοκογλυφίας.

Οι δηλώσεις του ιμάμη της Αγίας Σοφίας ενόχλησαν τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, Μπουλέντ Τουράν, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Τwitter σχολίασε ότι «είναι λυπηρό» που ο Μποϊνουνκαλίν εμπλέκεται σε πολεμική που επισκιάζει τον ρόλο του ως ιμάμη ενός πρόσφατα μετατραπέντος τζαμιού και ζήτησε από τον Μποϊνουνκαλίν να αποφεύγει να ανακατεύεται σε πολιτικές συζητήσεις.

Ο ιμάμης της Αγίας Σοφίας, μάλιστα, θέλησε να εμπλακεί και στη συζήτηση για το νέο Σύνταγμα που σχεδιάζει να εκπονήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ζήτησε να αφαιρεθεί ο γαλλικός όρος laicite (κοσμικότητα) και να γίνεται αναφορά στο Ισλάμ, στο νέο Σύνταγμα της Τουρκίας.