Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Προφήτου Ηλιού στο Άνω Ζερβοχώρι

Την Τρίτη 20 Ιουλίου το πρωί ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλιού στο Άνω Ζερβοχώρι.

O Μητροπολίτης Βεροίας στην ομιλία του κατά την Θεία Λειτουργία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ιδού μακαρίζομεν τους υπομέ­νοντας· την υπομονήν Ιώβ ηκού­σατε και το τέλος Κυ­ρίου οίδατε».

Τιμά σήμερα η Εκκλη­σία μας τον μεγάλο προφήτη της Παλαιάς Δια­θήκης Ηλία. Τιμά έναν προφήτη, ο οποίος, αν και έζησε δέκα σχεδόν αιώνες πριν από την έλευση του Χρι­στού, τον συναντούμε και στην Καινή Διαθήκη, τον συναντούμε κατά τη Με­τα­μόρφωση του Κυ­ρίου στο όρος Θαβώρ.

Και καθώς ο Χριστός δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν ήλθε για να καταλύσει τους νόμους ή τους προφήτες, αλ­λά για να τους συμ­πλη­ρώσει, η Εκκλησία μας τιμά και προβάλλει τους προφήτες, ως πρότυπα μα­κροθυμίας και υπομονής, όπως ακού­σαμε προ ολίγου στο απο­στο­λικό ανάγνω­σμα από την επιστολή του αγίου Ιακώβου του αδελφο­θέου.

Ένα τέτοιο παρά­δειγμα υπομονής μας δίδει με τη ζωή του και ο προ­φήτης Ηλίας, ο οποίος υπέμει­νε τους διωγμούς του ασεβούς βασιλέως Αχαάβ και της συζύγου του Ιεζάβελ, λόγω της πίστεώς του στον αληθινό Θεό, αλλά και την τριετή απόλυτη μόνωση σε μία σπηλιά στην έρημο του Ιορδά­νη κατά την περίοδο της ξηρασίας του Ισραήλ.

Μπορεί όμως κάποιος να διε­ρω­τηθεί γιατί είναι τόσο σπουδαία αρετή η υπομονή, ώστε να προβάλλεται και να εγκωμιάζεται ο προφήτης Ηλίας γι’ αυτήν και όχι για κάποια άλλη αρετή, από αυτές που εμείς θεωρούμε ίσως σπου­­δαίες.

Η απορία είναι εύλογη, αλλά και η απάντηση είναι απλή και σαφής. Η υπομονή είναι όντως μεγάλη και σπουδαία αρετή, γιατί προϋποθέτει και πολλές άλλες αρετές. Προ­ϋ­ποθέτει την ταπείνωση, προ­ϋ­πο­­­θέτει την πίστη και την ελπίδα στον Θεό, προϋποθέτει την πραό­τητα και τη μακρο­θυ­μία, προϋ­πο­θέτει την αγάπη. Ο εγωιστής δεν μπορεί να υπομείνει το πα­ραμικρό, γιατί πι­στεύει ότι αδικείται, ότι υποτιμάται, ότι αυτό που του συμ­βαίνει δεν ταιριάζει με τη δήθεν αξία της προσωπικό­τη­τός του.

Όποιος δεν έχει πίστη και ελπίδα στον Θεό, δεν μπορεί να υπομέ­νει, γιατί δεν βρίσκει λό­γο για τον οποίο πρέπει να υπομένει, γιατί δεν μπορεί να κα­τα­­νοή­σει ότι τα πάντα στη ζωή μας είναι μέσα στο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία μας, και ότι αυτά που μας φαίνο­ν­ται δυσάρεστα ή καμιά φορά επώδυ­να ή και λυπηρά, μπορεί να είναι αιτία μεγάλης πνευ­ματικής ωφελείας.

Όποιος δεν είναι πράος, εκνευρίζεται και ορ­­­­­γίζεται με την πρώτη δυσκολία, αντιδρά και δεν θέλει να περιμένει, όπως και εκείνος που δεν έχει αγάπη προς τους ανθρώ­πους, οργίζεται εναντίον τους για όποιο πρόβλημα προκύ­ψει και τους θεωρεί υπεύθυνους.

Αντίθετα, όποιος υπο­μένει στις δυσκο­λίες και τις αντιξοότητες που συναντά, έχει διπλό όφελος: αφενός ασκεί­ται σε όλες τις αρετές που προ­­αναφέραμε και προάγεται πνευ­ματικά και αφετέρου λαμβά­νει από τον Θεό και τον μισθό της υπομονής του, που δεν είναι άλλος από τη σωτηρία της ψυχής του. Διότι η σωτηρία δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται από τη μία ημέρα στην άλλη, δεν είναι κάτι που μπορεί να το κα­τακτήσει ο άνθρωπος χωρίς προσπάθεια και χωρίς κόπο. Η σω­τη­ρία της ψυ­χής μας, αλλά και αυτή ακόμη η καθημε­ρι­νότητά μας απαιτεί διαρκή προσπά­θεια και αγώνα· και προ­σπάθεια και αγώνας χωρίς υπο­μονή δεν υπάρ­χει, διότι διαφορε­τικά σύντομα ο άνθρωπος τον εγ­κα­τα­λείπει, χωρίς να φθάσει στο τέλος και να επιτύ­χει τον σκοπό του.

Αντίθετα, όποιος μπο­ρεί να υπο­μένει, φθάνει και στο τέλος του δρόμου που έχει χαράξει. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Χριστός μας διαβεβαιώνει ότι «εν τη υπομονή υμών κτή­­σα­σθαι τας ψυ­­χάς υμών». Με την υπομονή σας θα κερδί­σετε τις ψυχές σας, θα κερδίσετε τη σω­­τη­ρία σας.

Με αυτή την υπομονή, την υπομονή του προφήτου Ηλιού, την υπο­μονή των αγίων της Εκ­κλη­σίας μας, ας προ­σ­παθήσουμε και ε­μείς να πορευθούμε στη ζωή μας, και την εγκό­σμια και την πνευματική, όπως μας συ­στή­νει και ο απόστολος Παύ­λος λέγοντας, «δι’ υπο­μο­νής τρέχωμεν τον προ­κεί­με­νον ημίν αγώ­να αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τε­λειώτην Ιησούν», υπο­μένοντας, δηλαδή, όποια δυσκολία, θλίψη, πειρασμό, αδικία ή αν­τιξοότητα συναντήσουμε στη ζωή μας με τη βεβαι­ότητα ότι όλα αυτά μας βοηθούν να αυ­ξήσουμε την υπομονή μας και μέσω αυτής την πίστη και την ελ­πίδα μας στον Θεό, για να αξιω­θούμε και του βραβείου της υπομονής μας, δηλαδή τη σωτη­ρία της ψυχής μας, διά πρεσβειών και του τιμωμένου αγίου ενδόξου προφήτου Ηλιού.

Ιδιαίτερα η περίοδος αυτή είναι μία περίοδος κατά την οποία όλοι μας πρέπει να δείξουμε υπομονή. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πειρασμό και αυτός είναι ο κορωνοιός. Εάν δεν δείξουμε υπομονή και εάν δεν τηρήσουμε όλα αυτά τα οποία μας προφυλάσσουν από τον πειρασμό αυτό, από τον κορωνοιό, δυστυχώς, τα αποτελέσματα τα ζούμε, και βλέπουμε καθημερινά πόσοι άνθρωποι αρρωσταίνουν και πεθαίνουν. Αλλά και γενικά στη ζωή μας, όλοι εμείς που κατέχουμε μία θέση, εάν δεν έχουμε υπομονή, δεν μπορούμε να κάνουμε πρωτίστως το καθήκον μας, προκειμένου να βοηθήσουμε και τον εαυτό μας και πάνω από όλα τους άλλους. Για φανταστείτε ένας επίσκοπος να μην έχει υπομονή και να τα βάζει καθημερινά με τους ιερείς, με τον κόσμο και με όλα τα προβλήματα που, θέλουμε δεν θέλουμε, θα έχουμε καθημερινά στη ζωή μας.

Όλοι πρέπει να έχουμε υπομονή, διότι διά της υπομονής, λέγει ο Χριστός, «κτήσασθαι τας ψυχάς υμών». Επομένως, χωρίς υπομονή καταστρέφουμε το έργο που ίσως έχουμε κάνει. Χρειάζεται υπομονή σε όλα τα στάδια και σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Και στην οικογένεια και στην Εκκλησία και στον Δήμο και στην πολιτεία. Πάντα χρειάζεται η μεγάλη αυτή αρετή της υπομονής. Αυτή μας αγιάζει, όπως και τον προφήτη Ηλία, όπως όλους τους αγίους, οι οποίοι με υπομονή δέχθηκαν και κρίσεις και κατακρίσεις και διωγμούς και μαρτύρια ακόμη. Επομένως, αυτά που υφιστάμεθα εμείς είναι τίποτε μπροστά στην υπομονή που έδειξαν οι άγιοί μας. Γι᾽ αυτό πρωτίστως εγώ και μετά όλοι σας πρέπει να δείχνουμε υπομονή, για να κατορθώσουμε στη ζωή μας αυτά που σκεφτόμαστε, αυτά που έχουμε προγραμματίσει, και κυρίως το πρώτιστο που δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είναι η σωτηρία της ψυχής μας. Και αυτή θα την επιτύχουμε μόνο διά της υπομονής.