Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων Νησίου

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου το πρωί ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Νησίου.

Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του κατά την Θεία Λειτουργία ανέφερε μεταξύ άλλων:«Δωρεάν ἐλάβετε, δωρεάν δότε».

Χθες η Εκκλησία μας εόρτασε τη σύναξη των αγίων δώδεκα αποστόλων. Εόρτασε, δηλαδή, όλους μαζί τους μαθητές του Κυρίου, τους οποίους εορτάζει μεμονωμένα σε διαφορετικές ημέρες του χρόνου. Και σήμερα στη συνέχεια, θα λέγαμε, αυτής της εορτής ακούσαμε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα τον Χριστό να δίδει τα πρώτα χαρίσματα στους μαθητές του, προετοιμάζοντάς τους για το την αποστολή την οποία επρόκειτο να αναλάβουν. Και τα χαρίσματα αυτά είναι η δύναμη να εκβάλλουν τα ακάθαρτα πνεύματα και να θεραπεύουν τις ασθένειες των ανθρώπων.

Η επήρεια των ακαθάρτων πνευμάτων αλλά και των ποικίλων ασθενειών που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του ο άνθρωπος, γιατί υπερβαίνει τις δυνάμεις του, καθώς είναι συνέπεια της πτώσεως και της παρακοής των πρωτοπλάστων. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι είχαν ανάγκη βοηθείας και την αναζητούσαν, γεγονός που πιστοποιείται από τα θαύματα τα οποία έκανε ο Χριστός, ανταποκρινόμενος στις παρακλήσεις των ανθρώπων που τους ζητούσαν να τους θεραπεύσει ή να θεραπεύσει τα οικεία τους πρόσωπα.

Η θεραπεία των ασθενειών που προσφέρει ο Χριστός αποτελεί συγχρόνως μία απόδειξη της αλήθειας της διδασκαλίας του. Ο Χριστός δεν διδάσκει μόνο τους ανθρώπους υποσχόμενος να τους οδηγήσει στη βασιλεία του Θεού, αλλά η ίαση των ασθενειών που τους προσφέρει είναι ένα είδος προγεύσεως της βασιλείας που υπόσχεται, διότι στη βασιλεία του Θεού δεν θα υπάρχει ούτε πόνος, ούτε λύπη, ούτε ασθένειες, ούτε πολύ περισσότερο δαιμονικές επήρειες, γιατί δεν υπάρχει ούτε διάβολος ούτε αμαρτία.

Γι’ αυτό και ο Χριστός δίδει στους μαθητές του τη χάρη των θαυμάτων και των ιάσεων, αφενός για να παρηγορούν και να θεραπεύουν τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να υπερβούν μόνοι τους τις ασθένειες, και αφετέρου ως απόδειξη της θείας αποστολής τους να ευαγγελισθούν στους ανθρώπους τη βασιλεία των ουρανών και να τους οδηγήσουν σ᾽ αυτήν διά του Ευαγγελίου.

Δεν παραλείπει όμως να τονίσει στους μαθητές του ότι η χάρη και η εξουσία που τους δίδει είναι δωρεά, γι᾽ αυτό και κατακλείει τον λόγο του με τη φράση: «δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε».

Τους υπενθυμίζει ότι , όπως την έλαβαν δωρεάν από Εκείνον, έτσι θα πρέπει να συνεχίσουν να την μεταδίδουν δωρεάν και στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, αλλά και σε εκείνους, οι οποίοι μέσα στην Εκκλησία θα συνεχίσουν το έργο του.

Αυτήν ακριβώς την εντολή του Χριστού ακολούθησαν και οι άγιοι ανάργυροι ιατροί Κοσμάς και Δαμιανός. Ιατροί στο επάγγελμα αλλά χριστιανοί στην πίστη, θεράπευαν με την επιστήμη τους τους ανθρώπους, αλλά και με την προσευχή και τη χάρη του Θεού. Και ενώ θα μπορούσαν να πλουτίσουν από το επάγγελμά τους, αυτοί το ασκούσαν δωρεάν, θεωρώντας ότι και η επιστήμη τους ακόμη ήταν δώρο του Θεού, το οποίο είχαν χρέος αγάπης να το προσφέρουν στους συνανθρώπους τους.

Και το έκαναν όντως από αγάπη προς τους ανθρώπους. Το έκαναν, γιατί γνώριζαν ότι όσο θέτει κανείς το χάρισμά του στη διακονία των αδελφών του με αγάπη, τόσο αυτό δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται, διότι «τω έχοντι δοθήσεται και περισσευθήσεται», κατά τη διαβεβαίωση του Χριστού, εφόσον το αξιοποιεί χάριν των αδελφών του.

Γι’ αυτό και τα θαύματα των αγίων Αναργύρων δεν σταμάτησαν ποτέ, αλλά το χάρισμα των ιάσεων που είχαν λάβει συνέχισε να ενεργεί και μετά την κοίμησή τους, γιατί και η αγάπης τους για τους ανθρώπους δεν έπαυσε ποτέ.

Αυτή η αγάπη των αγίων Αναργύρων προς τους ανθρώπους θα πρέπει να διδάξει και εμάς. Διότι μπορεί να ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα πάντα σχεδόν πωλούνται και αγοράζονται και η ιδέα της προσφοράς, της αλληλεγγύης και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο τείνει να εκλείψει ή θεωρείται αφέλεια ή ανοησία, όμως ο λόγος και η εντολή του Χριστού δεν έπαυσε να ισχύει. Ισχύει και στις ημέρες μας, ισχύει για όλους μας.

Και εάν εμείς δεν έχουμε το χάρισμα των ιάσεων, όπως το είχαν οι άγιοι Ανάργυροι, εάν έχουμε αγάπη για τους συνναθρώπους μας, θα πρέπει να βρούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε, ανάλογα με τα χαρίσματα που έχει ο καθένας μας, έτσι ώστε να βοηθούμε τους αδελφούς μας, ώστε να αξιωθούμε και εμείς της αγάπης και του ελέους του Θεού με τη χάρη και τις πρεσβείες των αγίων Αναργύρων ιατρών, των αγίων Κοσμά και Δαμιανού, τους οποίους τιμούμε σήμερα, ιδιαίτερα εδώ στην ενορία σας.

Και εύχομαι από καρδίας αυτή η χάρη των αγίων Αναργύρων να είναι πάντοτε ευλογία για όλους μας, και για τις σωματικές αλλά και για τις πνευματικές μας ανάγκες, διότι όλοι είμαστε ασθενείς. Μπορεί να μην πάσχουμε σωματικά από βαριές ασθένειες, αλλά όλοι πνευματικά έχουμε ανάγκη αυτής της θεραπείας. Γι’ αυτό οι άγιοι Ανάργυροι ας μας σκέπουν, ας μας θεραπεύουν, εφόσον και εμείς ζητούμε τη βοήθειά τους και πάνω από όλα έχουμε εκείνο το οποίο είναι το πρώτιστο, έχουμε μέσα μας τη μετάνοια, τη μετάνοια αυτή η οποία ελκύει τη χάρη του Θεού και ελκύει και τη χάρη των ιατρών, αγίων Αναργύρων. Αμήν.