Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίας Φωτεινής Σμύρνης

Τιμήθηκε στην Σμύρνη η Αγία Φωτεινή την Ε΄ Κυριακή του Πάσχα, της Σαμαρείτιδος.

Παράδοση παλαιά της Σμύρνης προβλέπει η Αγία Φωτεινή να εορτάζεται επίσημα την ημέρα αυτή, η οποία μεταφέρθηκε από τους Σμυρναίους και στην Νέα Σμύρνη Αττικής και αλλού.

Στην Σμύρνη τιμήθηκε την Κυριακή 30 Μαΐου 2021 η Αγία, κάτω από περιοριστικά μέτρα καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω πανδημίας και με την συμμετοχή ελαχίστων πιστών.

Το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός, κατά τον οποίο ευλογήθηκε Αρτοκλασία υπέρ υγείας και μακροημέρευσης του Εντιμ. κ. Γεωργίου Θεοδωρίδου, Προέδρου, και των μελών της Ορθοδόξου Κοινότητας Σμύρνης καθώς και των απανταχού εκγόνων των μακαριστών Σμυρναίων, το δε πρωί της Κυριακής τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Των Ιερών Ακολουθιών προεξήρχε ο οικείος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος, απευθυνόμενος στους λίγους πιστούς, αναφέρθηκε στο διαχρονικό μήνυμα της ευαγγελικής περικοπής περί της υπέρβασης των ανθρωπίνων διακρίσεων εντός των κόλπων της Εκκλησίας.

Πλέον δε συγκεκριμένα, «ο διάλογος αυτός του Κυρίου μετά μιάς γυναικός Σαμαρείτιδος, καθ’ υπέρβασιν των κοινωνικών, εθνικών – φυλετικών δεδομένων (γνωστή η διαφορά Ιουδαίων και Σαμαρειτών) της εποχής εκείνης, αλλά και θρησκευτικών, καταδεικνύει την διαχρονική επικαιρότητα του σωτηριολογικού μηνύματος της Εκκλησίας, η οποία, διαδιδούσα την διδασκαλία του Ιδρυτού της, καλεί πάντα άνθρωπο ερχόμενο στον κόσμο εις επίγνωση αλήθειας και στην σωτηριώδη μετάνοια ελθείν, αποτελούσα η ιδία ιατρείον ψυχών. Και τούτο πράττει η Αγία ημών Εκκλησία ήδη από αιώνων, προ της αναπτύξεως των διαφόρων φιλοσοφικών και κοινωνικών θεωριών των κάτω χρόνων της ανθρωπίνης ιστορίας (ήτοι, κυρίως, κατά την περίοδον του Εγκυκλοπαιδισμού και του Δυτικού Διαφωτισμού αλλά και αργότερον) περί υπερβάσεως πάσης διακρίσεως μεταξύ ανθρώπων, λόγω φύλου, εθνικής καταγωγής η οποιουδήποτε άλλου λόγου». Διηυκρίνησε, μάλιστα, και το περιεχόμενον του όρου «διάκρισις ανθρώπου», η οποία αφορά όχι εις διακρίσεις, αποτέλεσμα ωρισμένης επιλογής του ανθρώπου, που οδηγεί εις απόκλισιν από τον λόγον του Θεού αλλά εις διακρίσεις φύλου, καταγωγής κ.τ.τ. η και συνειδήσεως, που δεν αντιβαίνει εις την διδασκαλίαν του Κυρίου, και ετόνισεν ότι «η Εκκλησία σέβεται την ελευθερίαν συνειδήσεως του ανθρώπου, ταυτοχρόνως διδάσκει την Ευαγγελικήν Αλήθειαν και οφειλετικώς, αλλά παιδαγωγικώς και αγαπητικώς, επιτιμά την εκτροπήν και αναμένει συμπαθώς και προσευχητικώς την επάνοδον του παρεκτραπέντος».

Προς συμμετοχή πιστών, τελέστηκε και την Πέμπτη, 27 Μαίου 2021, με την ευκαιρία της μνήμης του Οσίου Ιωάννου, του Ρώσσου, Θεία Λειτουργία, στην οποία συλλειτούργησε μετά του οικείου Ποιμενάρχου ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιος, εξ Ατταλείας μετά του Οσιολ. Ιερομονάχου κ. Βλαδιμήρου, προς θεραπεία του μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως των ρωσόφωνων και λοιπών σλαβοφώνων μελών της Ορθοδόξου Κοινότητας Σμύρνης.