Πανήγυρις Παρεκκλησίου Αποστόλου Βαρνάβα στη Σχολή Τυφλών

Το Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, Ιδρυτού και Προστάτου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος βρίσκεται στον περίβολο της Σχολής Τυφλών που φέρει το όνομα του εορτάζοντος Αγίου.

Ο Επίσκοπος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο βίο του γενναίου Μάρτυρος Βαρνάβα αλλά και στη σημαντική θέση που είχε στην πρώιμη Εκκλησία, όταν «ισοστάσιος» των δώδεκα Αποστόλων, όπως μαρτυρεί το απολυτίκιό του. Ήταν εκείνος ο οποίος, ως ένας εγγυητής, παρουσίασε τον Απόστολο Παύλο στους Μαθητές του Κυρίου, οι οποίοι είχαν επιφυλάξεις απέναντί του αφού ο μέχρι τότε Σαύλος ήταν διώκτης των χριστιανών. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε ο Απόστολος Βαρνάβας στην αναγνώριση του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην τελετή εγκαινίων του παρεκκλησίου που πραγματοποιήθηκε στις 10-11 Ιουνίου του 1975 από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Μακάριο Γ’. Αμέσως μετά την καταστροφή που προκάλεσε η τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επισκέφθηκε τη Σχολή Τυφλών και εγκαινίασε το παρεκκλήσι αυτό ανήμερα της εορτής του Αγίου, αφού προηγουμένως οι πιστοί συνήθιζαν να επισκέπτονται τον τάφο και το Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα. Στη συνέχεια, κτίστηκαν πολλοί ναοί αφιερωμένοι στον Απόστολο Βαρνάβα, με τον πιο πρόσφατο να είναι ο νέος Καθεδρικός Ναός στην αυλή της Αρχιεπισκοπής, στην εντός των τειχών Λευκωσία, έργο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄.

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας τελέστηκε Δέηση για τους διδάσκοντες και διδασκομένους της Σχολής, το προσωπικό και τους ευεργέτες αυτής, καθώς και αρτοκλασία.

Μετά το πέρας του Εσπερινού προσφέρθηκε κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα εκ μέρους της Σχολής Τυφλών.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.

Πηγή: Εκκλησία Κύπρου